Για θετική ιστορική καταγραφή των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ κάνει λόγο ο Αναστασιάδης




Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας ΚονιώτουΙερουσαλήμ

H παρουσία μου σήμερα στο Ισραήλ αποτελεί συνέχιση της θετικής ιστορικής καταγραφής των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του, στην Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση του για την πρόσκληση να επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που επισκέπτεται τη χώρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Ρίβλιν.

Αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και επεσήμανε πως «η Κύπρος διαδραμάτισε ένα μικρό, αλλά σημαντικό ρόλο στην ιστορία του σύγχρονου Ισραήλ», σημειώνοντας ότι στο νησί φιλοξενήθηκαν για χρόνια επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Στην περίοδο μεταξύ των ετών 1946-1949 περίπου 53 χιλιάδες Εβραίοι πέρασαν από την Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι και οι Κύπριοι, ως θύματα της βρετανικής αποικιοκρατίας συγκινήθηκαν από το δράμα των Εβραίων προσφύγων και τους βοήθησαν στο ταξίδι τους για το Ισραήλ. «Τον Ιούλιο του 2014 η Κυπριακή Κυβέρνηση εγκαινίασε μνημείο για τους Κύπριους που βοήθησαν τους Εβραίους πρόσφυγες»,  ανέφερε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι η διμερής συνεργασία αφορά τους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας, της γεωργίας, των επιχειρήσεων, των υψηλής τεχνολογίας βιομηχανιών και άλλους τομείς, με τις εμπορικές σχέσεις να επεκτείνονται και τις πολιτιστικές να ανθίζουν.

Σημείωσε τη συνεργασία στον τομέα της υγείας, ενώ επεσήμανε ότι στην Κύπρο υπάρχει συναγωγή, καθώς επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, διαθέτει τμήμα εβραϊκών σπουδών.

Σημείωσε επίσης ότι με την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή, διανοίγεται η ευκαιρία και η προοπτική για συνεργασία και στον τομέα της Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε τους κοινούς στόχους των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισε τις κοινές ανησυχίες για την εξάπλωση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις είναι υποσχόμενες. Είμαι ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι έχουν επαναρχίσει οι διαπραγματεύσεις για μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες σύντομα που θα επιτρέψουν να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος και μια διαρκής λύση», επεσήμανε.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ελπίζουμε ότι ο απώτερος στόχος για ειρήνη, μέσα από μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση για δύο κράτη, θα γίνει στη βάση για ένα πιο σταθερό και ασφαλές μέλλον, καθιστώντας το ως την κινητήριο δύναμη που θα οδηγήσει τους λαούς της περιοχής σε μια νέα εποχή ελπίδας, ενισχύοντας τελικά την ασφάλεια στο Κράτος του Ισραήλ», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ρίβλιν αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς Κύπρου και Ισραήλ και πρόσθεσε ότι και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών της φέρνει ακόμη πιο κοντά και είπε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τη βοήθεια του κυπριακού λαού στους Εβραίους που διώχθηκαν και επέστρεφαν στην πατρίδα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

«Εύχομαι στους λαούς μας όπως και στις Κυβερνήσεις μας κάθε επιτυχία στην περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μας», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Ρίβλιν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στο Ισραήλ το 2013 μιλήσατε για την επιθυμία σας να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν οι στρατηγικές και σημαντικές διμερείς μας σχέσεις. Δώσατε επίσης έμφαση στην κοινή μας δέσμευση να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε το διασυνοριακό μας φυσικό αέριο και αποθέματα πετρελαίου”.

“Είχατε αναφερθεί επίσης στην κατάσταση στη Συρία και εκφράσατε ανησυχία ότι η κρίση μπορεί να επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή. Φίλε Πρόεδρε, δύο χρόνια μετά πιστεύω ότι συμφωνούμε ότι είχατε απόλυτο δίκαιο. Και για τις θετικές και για τις αρνητικές σας εκτιμήσεις», σημείωσε.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδη,  συνοδευόμενος από τη σύζυγό του `Αντρη, κατέθεσε  στεφάνι στον τάφο του Θίοντορ Χερτζλ, στο Όρος Χέρτζλ.

Επιστρέφει την Κύπρο αύριο το πρωί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: