Γερμανός εκπρόσωπος: Δεν υπάρχει βάση για συμφωνία – Μέρκελ: Εχουμε χρόνο




Δεν υπάρχει ακόμη βάση για απόφαση στο θέμα της Ελλάδας σήμερα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. “Εχουμε ακριβώς την ίδια κατάσταση όπως την Παρασκευή. Δεν υπάρχει βάση για απόφαση. Χωρίς βάση απόψε δεν θα ληφθεί απόφαση αλλά θα γίνει διαβούλευση”, είπε.

Εξάλλου σύμφωνα με την αταποκρίτρια του ΑΠΕ στο Βερολίνο, Φ. Καραβίτη:

Οι προτάσεις της Ελλάδας θα αξιολογηθούν από τους τρεις θεσμούς και, αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθούν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Αυτό μόνο μπορεί να αποτελέσει βάση για αποφάσεις, εξήγησε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέα διαδικασία, αλλά για την διαδικασία η οποία ακολουθείται από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους τρεις θεσμούς, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα. “Αν αυτά τα λέτε πολιτικά ή τεχνικά, είναι πάντως πολύ συγκεκριμένα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Υπάρχει ακόμη χρόνος αυτή την εβδομάδα για συμφωνία, λέει η Μέρκελ

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, αργότερα τη Δευτέρα είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει να καταλήξει σε επίσημη συμφωνία για το αν θα δώσει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος αυτή την εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στην ανατολική πόλη Μαγδεβούργο η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλές μέρες αυτή την εβδομάδα εντός των οποίων μπορούν να ληφθούν αποφάσεις».

Σημείωσε ότι χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – η Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα το απόγευμα δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από ένα φόρουμ διαλόγου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι «αν φτάσουμε σε συμφωνία απόψε, αυτό θα ήταν καλύτερο, αλλά αν όχι, τότε θα πρέπει να καθορίσουμε τη βάση απόψε ώστε μια συμφωνία να μπορεί να επιτευχθεί εντός των ερχόμενων ημερών».

(ΚΥΠΕ – Reuters/ΗΦ/ΓΒΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: