FT: Υπάρχει ακόμα ελπίδα για συμφωνία μέχρι τις 11 Ιουνίου




Πληροφορίες από κύκλους ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μεταδίδουν η εφημερίδα Financial Times και ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ.

Όπως αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις υπάρχει ελπίδα για διαμόρφωση μιας λεπτομερούς συμφωνίας, η οποία είναι δυνατή μέχρι τις 11 Ιουνίου όταν και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group που θα ετοιμάσει το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας στο επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων -σημειώνει το δημοσιεύμα- φαίνεται ότι θα βρίσκεται ανάμεσα από όσα η Αθήνα θα ήλπιζε και όσα προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα.

Όπως τονίζει το άρθρο, το επίπεδο των πλεονασμάτων “θα σημαίνει σημαντικά αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από όσα η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εμφανιστεί πρόθυμη να ανεχθεί αλλά πολύ χαμηλότερα από τους στόχους στο τωρινό πρόγραμμα διάσωσης”.

Το δημοσίευμα επικαλείται και πηγές κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό που περιέγραφαν την ελληνική πρόταση σαν “την καλύτερη, τελευταία προσφορά”.

Σημειώνει επιπρόσθετα ότι εάν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ δεν μπορούσαν να έρθουν σε συμφωνία, τότε σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας σχεδιάζουν τηλεδιάσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα για σήμερα.

“Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά πλάνα στο παιχνίδι τους”, είπε ανώτατος αξιωματούχος που μετέχει των συζητήσεων με την Αθήνα και ανέφερε ότι υπάρχει ελάχιστος χρόνος πριν για να ολοκληρώσει μια συμφωνία πριν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εκπνεύσει στο τέλος του μήνα. “Όλο αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει σύγκλιση σκέψεων”, τόνισε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: