Εξουσίες-περιουσίες στην ατζέντα: Οι διαπραγματευτές συζήτησαν σε πολύωρη συνάντηση τις δυο πτυχές του Κυπριακού




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί και οι ομάδες τους συζήτησαν χθες σε πολύωρη συνάντηση τα θέματα της Διακυβέρνησης και του Περιουσιακού.

πως πληροφορούμαστε οι δυο αυτές πτυχές συζητήθηκαν σε συνδυασμό και διασταυρούμενα όπως έχει συμφωνηθεί. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι μια πρώτη διαπραγμάτευση την οποία θα συνεχίσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα. Η τουρκική πλευρά επιμένει στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, προτάσσει το θέμα της ισότητας σημειώνοντας ότι είναι ευαίσθητη στο ζήτημα τούτο ενώ στο περιουσιακό παραπέμπει στις συγκλίσεις που υπήρξαν. Το θέμα του περιουσιακού σαφώς και θα συνδεθεί στη συνέχεια με το εδαφικό, κυρίως όταν υπεισέλθουν οι συζητήσεις σε ποσοστά και χάρτες. Στο τέλος, δηλαδή, της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Η χθεσινή συνάντηση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και διακόπηκε στις 12 καθώς ο κ. Μαυρογιάννης θα μιλούσε σε εκδήλωση της λετονικής προεδρίας της Ε.Ε., καθώς εκτός Κύπρου βρίσκονται τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Οι διαπραγματευτικές ομάδες συνέχισαν τις συζητήσεις τους στις 2.30 μέχρι και τις 5 το απόγευμα. Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο μεταξύ, από τουρκικής πλευράς υπάρχει μια έντονη προσπάθεια για συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις για το Κυπριακό και την εν εξελίξει διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί θα δώσει στα κατεχόμενα συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Χθες ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στον τρόπο εμπλοκής της Ε.Ε. στο Κυπριακό, όπως αυτός την αντιλαμβάνεται και την επιδιώκει. Συγκεκριμένα, ο κ. Ακιντζί ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι εναντίον στην ιδέα διορισμού εκπροσώπου της Ε.Ε. στο Κυπριακό, έσπευσε να αναφέρει πως η Ένωση δεν θα αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη. Ενδιαφέρουσα είναι η θέση που διατυπώνει ο Μουσταφά Ακιντζί για το ρόλο που θα διαδραματίζει η Ε.Ε. στη διαδικασία. Είπε πως «αναμένουμε από την ΕΕ να συμπεριλάβει τη λύση που θα βρούμε στις δικές της διαδικασίες». Τούτο είτε παραπέμπει σε αυτό που υποστηρίζει η Λευκωσία, δηλαδή να ελέγχει ο εκπρόσωπος της Ένωσης εάν οι ρυθμίσεις που συμφωνούνται συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο, είτε παραπέμπει στην πάγια θέση της Άγκυρας, ότι θα πρέπει να  καταστεί η συμφωνία που θα εξευρεθεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.

Περαιτέρω, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην έναρξη ουσιαστικής συζήτησης, τονίζοντας την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι η συμφωνία που θα υπάρξει πρέπει να περιλαμβάνει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων.
Ο κ. Ακιντζί είπε τέλος ότι ετοιμάζονται τα έγγραφα για τα συμφωνηθέντα σημεία μεταξύ των δύο πλευρών, τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

ΔΙΟΔΟΙ: Σε πλήρη δράση η τεχνική επιτροπή – Πρώτα Δερύνεια και μετά η Λεύκα, λέγει η τουρκική πλευρά

Η ΤΕΧΝΙΚΗ επιτροπή για τα οδοφράγματα θα συνέλθει και σήμερα, ανακοίνωσε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Τεπερρούκεν Ουλούτσιαϊ. Ο αξιωματούχος του ψευδοκράτους ανέφερε πως η δίοδος στη Δερύνεια θα μπορούσε να ανοίξει νωρίτερα από αυτή της Λεύκας, λόγω των επικρατουσών συνθηκών επί του εδάφους που επικρατούν.

Σε δηλώσεις του στον παράνομο «Μπαϊράκ», ανέφερε πως οι εργασίες για το άνοιγμα των δυο διόδων συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Είπε δε πως οι εργασίες επί της τεχνικής υποδομής έχουν ήδη αρχίσει στην Δερύνεια. Πρόσθεσε δε πως έχει συμπληρωθεί η προετοιμασία για τις υποδομές και για τις δυο περιοχές. Ο Ουλούτσιαϊ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στην περιοχή της Λεύκας, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση. Είπε πως θα γίνει, σε σχέση με την περιοχή της Λεύκας, δρόμος ώστε να μπορούν δυο αυτοκίνητα να κινούνται ταυτόχρονα.

Αναφερόμενος στο σύστημα ελέγχου είπε τα εξής: «Προγραμματίζουμε να ανεγείρουμε μόνο ένα φυλάκιο ελέγχου, που θα εξυπηρετεί τόσο στην είσοδο όσο και την έξοδο στην ‘’ΤΔΒΚ’’. Ο λόγος είναι για να μην σπαταλήσουμε πολλά λεφτά. Πιστεύω, επίσης, ότι θα μπορούσαμε να περικόψουμε και από το προσωπικό που θα τοποθετηθεί για τον έλεγχο».

Σε σχέση με το άνοιγμα των διόδων, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει πως με βάση τη συμφωνία που υπήρξε, οι δυο δίοδοι, σε Δερύνεια και Λεύκα θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης τους ενός έναντι του άλλου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: