Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χθες συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως για θέματα ενέργειας και για τη Συρία, στο περιθώριο των Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακού, στην εναρκτήρια τελετή των οποίων παρέστησαν, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Πούτιν συνοδευόταν στις συνομιλίες αυτές, οι οποίες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, από τον υπουργό του επί των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και από αξιωματούχους του ενεργειακού τομέα, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν μερικές λέξεις ποζάροντας για τους φωτογράφους. Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε την απουσία ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Ιστορία, οι οποίοι έχουν γίνει στόχος πολυάριθμων επικρίσεων εξαιτίας των προσβολών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν.

“Η Τουρκία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”, υπογράμμισε χαμογελώντας ο Πουτιν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Εκτός από τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδευόταν από τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας (Rosatom) Σεργκέι Κιριένκο και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, κατά τις συνομιλίες επρόκειτο να συζητηθεί το σχέδιο για τον αγωγό αερίου TurkStream, που θα επιτρέψει να τροφοδοτηθεί η Τουρκία με ρωσικό αέριο και η κατασκευή του πρόκειται να αρχίσει στο τέλος του μήνα.

Οι Πούτιν και Ερντογάν επρόκειτο να συζητήσουν επίσης για την κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου. Πρόκειται για “μια σημαντική συνάντηση” και οι συνομιλίες θα είναι “ουσιαστικές”, καθώς οι δύο πρόεδροι δεν έχουν συναντηθεί εδώ και καιρό, σχολίασε ο εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Γ.Α), AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: