Επαναφέρουν σενάρια ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ: «Λύση με παρουσία Κύπρου στους ευρωαντλαντικούς θεσμούς»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Λύση η οποία εγγυάται την παρουσία (της Κύπρου) στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και παράλληλα να την κάνει αξιόπιστο και χρήσιμο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, υποστηρίζει η Ουάσινγκτον. Αυτή είναι η θέση την οποία έθεσε ενώπιον εκπροσώπων εθνικών αμερικανικών οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και των τουρκικών) αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Την πληροφορία για το περιεχόμενο της ενημέρωσης μεταφέρει ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου, ο οποίος αναφέρει πως το Κυπριακό είναι στις προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα δεύτερο, μετά το ουκρανικό. Τι σημαίνει αυτή η τοποθέτηση σε σχέση με το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη μετά τη λύση εποχή; Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν το Κυπριακό γεωστρατηγικά και το προσεγγίζουν μέσα από τις ευρωαντλαντικούς θεσμούς παραπέμποντας σαφώς στο ΝΑΤΟ. Ένα ζήτημα, το οποίο έχει εγερθεί και στο παρελθόν, ωστόσο, αντιμετώπισε δυσκολίες, κυρίως ενστάσεις και χωρών, που εμπλέκονται στο Κυπριακό. Άλλωστε η μη λύση του Κυπριακού δημιουργεί προβλήματα στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε., λόγω των ενστάσεων και εμποδίων που θέτει η Τουρκία για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι πρόδηλο από τα όσα συζητούνται στο παρασκήνιο πως το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα αποτελέσει πεδίο ενδιαφέροντος και για χώρες και οργανισμούς πέραν των άμεσα εμπλεκομένων στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ σήμερα, ο Μουσταφά Ακιντζί θα γίνει δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Θα είναι η πρώτη τους συνάντηση και έχει διευθετηθεί περισσότερο για γνωριμία αλλά και για να καταγραφούν στο υψηλότερο επίπεδο οι προθέσεις του κ. Ακιντζί για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό. Τον Μουσταφά Ακιντζί συνοδεύει στο ταξίδι του, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος θα παραστεί επίσης στη συνάντηση. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί νωρίτερα θα παρακαθήσει σε πρόγευμα εργασίας που θα παρατεθεί το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης. Στο πρόγραμμα του δεν περιλαμβάνεται μετάβαση στην Ουάσινγκτον για επαφές. Επί τούτου ρωτήθηκε και η  Βοηθός ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αμάντα Σλόατ, η οποία απάντησε αρνητικά.

ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕυρωπαΊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 16 Ιουλίου. Όπως πληροφορούμαστε, κατά την εδώ παρουσία του, ο κ. Γιούνγκερ θα εγκαινιάσει και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Αναμένεται ότι θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

ΑΓΚΥΡΑ: Μέσω Τουρκοκυπρίων στην Ευρ. Ένωση – «Η τελευταία και η καλύτερη μας ευκαιρία»

ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ αποκαλυπτικός για την τουρκική προσέγγιση στο Κυπριακό είναι ο Τούρκος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Selim Yenel.  Για την Τουρκία, είπε, η λύση θα είναι ένα κίνητρο και εξήγησε τούτο ως εξής: Για πρώτη φορά μια τουρκική οντότητα θα είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τουρκική γλώσσα θα είναι επίσημη στην Ε.Ε.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή εκπροσώπων της τουρκικής κοινότητας στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.( Κομισιόν, Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο). Σε συνέντευξή του στο έντυπο Dan Alexe στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος διπλωμάτης ουσιαστικά παραδέχθηκε πως θα χρησιμοποιηθεί η τ/κ κοινότητα για να προωθηθεί η ενταξιακή πορεία της χώρας του, όπως άλλωστε διασφαλιζόταν και μέσα από το σχέδιο Ανάν. Ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε πως η λύση θα είναι μια κατάσταση «win-win κατάσταση για όλους μας». Όπως είπε, οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζήσουν μαζί, θα βοηθηθούν επίσης τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη.

Σημειώνοντας ότι το 2004 οι Ε/Κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ένας διαφορετικός πολιτικός που θέλει λύση. «Ο ίδιος ψήφισε ‘’ναι’’ για το σχέδιο Ανάν», ανέφερε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Τούρκος διπλωμάτης επισήμανε πως «υπάρχει ελπίδα», σπεύδοντας να σημειώσει ότι η τρέχουσα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού αποτελεί την «τελευταία μας, την καλύτερη μας ευκαιρία». Ανέφερε περαιτέρω ότι με την επίλυση του Κυπριακού, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία θα είναι πιο ισχυρές.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΣΤΗΝ ελπίδα πως με την επιδιωκόμενη λύση θα αναδειχθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου και θα υπάρξουν περαιτέρω μεγάλες επενδύσεις που αφορούν την ενέργεια, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι κοινώς αποδεχτό πως η Κύπρος, με λυμένο το Κυπριακό θα καταστεί η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων ο Πρόεδρος  εξέφρασε την ελπίδα «πως μαζί με τον κ. Ακιντζί θα συνεχίσουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για μία νέα πατρίδα». Οικοδομούμε, είπε, «συνεργασίες ανοικτές για όλους και στηριγμένες σε οικουμενικές αρχές και διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη να εμπλουτίσει αυτό το σύστημα γεφυρών ειρήνης».

«ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΔΑΦΙΚΟΥ»

Ο ΠΡΩΗΝ Τ/Κ διαπραγματευτής, Ελγκιούν Ολγκιούν δήλωσε  ότι θα ήταν ασύμφορο να συζητηθεί το εδαφικό τώρα, αφού αποφασίστηκε να συζητηθεί στο τελικό στάδιο.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη ότι οι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν τα θέματα της διακυβέρνησης, περιουσιακού και εδαφικού όταν θα συναντηθούν στις 17 Ιουνίου, ο Ολγκιούν ανέφερε ότι με τη μέθοδο αυτή η ε/κ πλευρά στοχεύει να προχωρήσουν οι συζητήσεις στο εδαφικό χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδο στη διακυβέρνηση και την κατανομή της εξουσίας.

Στο μεταξύ, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών με προτεραιότητα εκείνου της κατεχόμενης Αμμοχώστου υπάρχει στην ατζέντα σύμφωνα με τον “υπουργό” μεταφορών και συγκοινωνιών, Χασάν Τατσόι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: