Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θέτει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία που του πρότειναν οι Θεσμοί. Είπε ότι ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας, την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον επικεφαλής της ΕΚΤ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται ότι η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ, την Τρίτη 30 Ιουνίου

Είπε τα εξής:

Η κυβέρνηση έχει εντολή διαπραγμέτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα, να γίνει σεβαστή η δημοκρατία στην Ευρώπη.

Μας ζήτησαν κατ’ επανάληψη να εφαρμόσουμε όσα απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές,

Δυστυχώς οι εταίροι μας κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.

Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων είναι ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται από τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα.

Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο των θεσμών.

Ενημέρωσα του ηγέτες της ΕΕ και αύριο θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα.

Σας καλώ να αποφασίσετε ήρεμα και περήφανα.

Να απαντήσουμε με δημοκρατία στον αυταρχισμό και στη λιτότητα.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη.

Όπως και η Ευρώπη θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Συνάδελφοι δημοσιογράφοι ετοιμάζονται να βγουν στον "αέρα" για την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά ενόψει του Eurogroup του Σαββάτου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Συνάδελφοι δημοσιογράφοι ετοιμάζονται να βγουν στον “αέρα” για την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά ενόψει του Eurogroup του Σαββάτου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ενώπιον χρεοκοπίας: Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το δημοψήφισμα…

Φουντώνουν τις τελευταίες ώρες τα σενάρια, όχι για πρόωρες εκλογές, αλλά για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να έχει γίνει γνωστό το δίλημμα που θα τεθεί. Αν δηλαδή θα πρόκειται για το ερώτημα αν δέχονται οι Ελληνες τη συμφωνία που ζητούν οι δανειστές ή αν θα τεθεί θέμα εξόδου από το ευρώ. Αλλωστε, οι Θεσμοί έχουν κατά καιρούς διαμηνύσει ότι δημοψήφισμα μπορούν να κάνουν οι Ελληνες αλλά το δίλημμα που θα τεθεί είναι αν η χώρα θέλει να μείνει στην ΕΕ ή θέλει να φύγει.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να προέκυψε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο Μαξίμου. Εκεί μετά τις 12 το βράδυ τα σενάρια ήταν πολλά καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι όλα έπεσαν στο τραπέζι. Οπως ειπώθηκε ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφασή του και το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει άμεσα, ακόμη και την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου και πάντως εντός 15νθημέρου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της κυβέρνησης αν στο δημοψήφισμα τεθεί το ερώτημα επί της αποδοχής της συμφωνίας ή όχι. Θα στηρίξει την συμφωνία ή θα ταχθεί κατά;

Ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και να εξειδικεύσει τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς εν όψει του αυριανού Eurogroup. Οι υπουργοί είχαν προσέλθει νωρίτερα στο πρωθυπουργικό μέγαρο, αποφεύγοντας να κάνουν δηλώσεις, με εξαίρεση τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία.

Ωστόσο λίγο αργότερα η κυβερνητική σύσκεψη μετατράπηκε ξαφνικά σε υπουργικό συμβούλιο καθώς λίγο μετά τις 11 το βράδυ έφτασε στο Μαξίμου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης αλλά και οι Στρατούλης και Κοντονής. Στη συνέχεις προσήλθαν οι Φωτίου, Κουντουρά, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας, Κατρούγκαλος. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε πως «πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: