Εγγυήσεις και αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο έθεσε ο Κοτζιάς στον Έιντε




Του Χρήστου Μιχαηλίδη,ΚΥΠΕ – ΑΘΗΝΑ

Οριστική λύση στο θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης των ξένων στρατών από την Κύπρο, έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα, διήρκεσε περί τις δύο ώρες και χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι μετά από τη συζήτηση αυτή θεωρεί πως ο κ. Έιντε «γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να κατανοήσει στη λεπτομέρεια τους τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράζει η ελληνική Κυβέρνηση».

Ο Νορβηγός αξιωματούχος μίλησε για «ουσιαστική συζήτηση» με την ελληνική πλευρά, και τόνισε πως τώρα παρουσιάζεται «μια πραγματική ευκαιρία να λυθεί σύντομα το Κυπριακό» καθώς η διεθνής κοινότητα, «κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να στηρίξει την Κύπρο και να συντονίσει τις προσπάθειες για λύση του προβλήματος».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό είπε ότι σήμερα θα έχει συνάντηση στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ των δύο ηγετών βλέπει να υπάρχει «πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Το ΔΗΚΟ: Αναφορικά με τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την ικανοποίηση του, γιατί, για ακόμη μια φορά, ο Νίκος Κοτζιάς αναδεικνύει τα ακανθώδη για τους Ελληνοκύπριους θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού.

Δυστυχώς, η πλευρά μας, τα τελευταία επτά χρόνια αποδέχεται να συζητά μόνο την ουσία της πτυχής της Διακυβέρνησης, που ενδιαφέρει την τουρκική πλευρά και δεν αξιώνει συζήτηση των πτυχών που ενδιαφέρουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την ανάδειξη από τον κ. Κοτζιά, του θέματος των εγγυήσεων και της απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και ζητεί από την κυβέρνηση αν πράξει το ίδιο.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΜΜ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: