Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι πήρε σήμερα πίσω το διαβατήριό του από το δικαστήριο της πόλης Κράνι, δύο μέρες μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνας με ένταλμα που εκδόθηκε από τη Σερβία το 2004.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Χαραντινάι πήρε το διαβατήριό του και ο πρέσβης του Κοσόβου στη Σλοβενία, Νετζίμι Ρετζέπι δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, ότι ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός και βουλευτής της “Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου” θα αναχωρούσε χθες από τη Σλοβενία.

Ο Χαραντινάι συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης το οποίο εξακολουθούσε να ισχύει στη Σλοβενία, παρά το γεγονός ότι είχε απαλλαγεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) το 2012 από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1998-1999 στο Κόσοβο.

Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί το ένταλμα σύλληψης εξακολουθεί να ισχύει στη Σλοβενία, αλλά η σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού και πρώην διοικητή του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Σλοβενίας και Κοσόβου. Η πρεσβεία του Κοσόβου απέστειλε ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας για το συμβάν.

Στη ρηματική διακοίνωση, την οποία το υπουργείο διαβίβασε στο δικαστήριο του Κράνι που ανέλαβε την υπόθεση, η πρεσβεία του Κοσόβου κάλεσε τη Σλοβενία να επιτρέψει στον Χαραντινάι ελεύθερη διέλευση, σύμφωνα με τα άρθρα 29 και 42 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1969 για τις ειδικές αποστολές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Κ.Γ.), STE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: