Εκκληση πέντε υπουργών της ΕΕ: Χτίστε κοινωνικά θεμέλια για την ΟΝΕ




Του Θ. Ανδρεάδη-Συγγελάκη

«Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση χρειάζεται κοινωνικά θεμέλια» γράφουν σε έκκλησή τους πέντε υπουργοί ευρωπαϊκών θεμάτων, οι οποίοι ανήκουν σε δημοκρατικά και σοσιαλιστικά κόμματα και είναι μέλη άλλων τόσων κυβερνήσεων, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκκληση υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών, ευρωπαϊκών θεμάτων και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, από τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ, από τον Αρλέμ Ντεσίρ, υφυπουργό ευρωπαϊκών θεμάτων της Γαλλίας, τον Σάντρο Γκότζι, υφυπουργό παρά την προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα και τον Μίχαελ Ροτ, ομοσπονδιακό υπουργό ευρωπαϊκών θεμάτων της Γερμανίας (φωτογραφία).

Μεταξύ των άλλων, στην εν λόγω έκκληση αναφέρεται: «Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια ακόμη ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ζωής των πολιτών μας. Οι ηγέτες μας είναι αποφασισμένοι να συζητήσουν τα νέα, αναγκαία βήματα, για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όταν θα συναντηθούν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του μηνός.

Ως υπουργοί ευρωπαϊκών θεμάτων πέντε χωρών με σοσιαλιστικές και δημοκρατικές κυβερνήσεις, πιστεύουμε σε μια θαρραλέα μεταρρύθμιση που να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την λειτουργία και την αξιοπιστία της ΟΝΕ. Θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Οι πέντε υπουργοί ευρωπαϊκών θεμάτων «τάσσονται υπέρ μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία να στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και να απευθύνεται στους ανθρώπους».

Οι υπογράφοντες την έκκληση, τέλος, ζητούν «κοινωνικά θεμέλια για την Ένωση», την υιοθέτηση «συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που να προβλέπουν λογικούς βασικούς μισθούς σε σχέση με το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης των χωρών μελών» και «συντονισμό των διαφόρων οικονομικών πολιτικών για να εξισορροπηθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΟΝΕ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: