ΔΝΤ: Με ή χωρίς συμφωνία οι δόσεις πρέπει να πληρωθούν




Tην πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Οπως διευκρίνισε ο ίδιος στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεωκοπία (default) αλλά θέτει την χώρα στο καθεστώς των “ληξιπρόθεσμων οφειλών”, εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.

Στο ερώτημα της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, όπου η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ, ο κ. Ράις είπε πως αναμένει ότι η χώρα θα το πράξει, όπως δήλωσαν δημόσια οι ελληνικές αρχές, κι ότι το «Ταμείο» δεν δίνει παρατάσεις. Σε σχέση με το αν η μη πληρωμή αποτελεί «αθέτηση υποχρέωσης» (default), ή «καθυστέρηση πληρωμής», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ

«Αν η πληρωμή δεν καταβληθεί στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα βρίσκεται αμέσως σε καθυστέρηση. Υπάρχει προσδοκία μεταξύ επενδυτών σε ομόλογα, στην πιστωτική αγορά, ότι μετά από 30 ημέρες θα γίνει μία δήλωση που θα είναι λίγο σκληρότερη από το ότι είναι σε καθυστέρηση, ότι είναι σε αθέτηση υποχρέωσης.  Να ξεκαθαρίσω: Υπάρχουν σχέδια για να γίνει κάποια στιγμή δήλωση ότι είναι σε αθέτηση υποχρέωσης (default); Δεν έχω την παραμικρή γνώση για παρόμοια σχέδια. Μιλούμε για καθυστέρηση προς το ΔΝΤ και παραβίαση της υποχρέωσης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να επισέλθει στην ουσία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, αναφέροντας ωστόσο οτι καταβάλλονται νυχθημερόν επίπονες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει οι τρείς θεσμοί (ΔΝΤ, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και και Ευρωπαική Επιτροπή ) είναι ομόφωνη, τονίζοντας ότι οι απόψεις των τριών θεσμών ταυτίζονται. Χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε δε την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, εφόσον η χώρα προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει τελεσίγραφα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (take or leave it). Ανέφερε τέλος ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λαμβάνοντας όμως μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: