Ασκήσεις επί χάρτου για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων: Τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν τις τεχνικές πτυχές και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο για το θέμα των οδοφραγμάτων πραγματοποιήθηκε χθες, ώστε να αρχίσει βαθμηδόν η υλοποίηση των συμφωνηθέντων για το άνοιγμα δυο διόδων. Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί έχουν συμφωνήσει σε πρώτο στάδιο να ανοίξουν τα οδοφράγματα της Λεύκας και της Δερύνειας.

Χθες, τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν χάρτες των περιοχών και συζήτησαν με τις δυο πλευρές ζητήματα, περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα που προκύπτουν από το άνοιγμα των δυο οδοφραγμάτων. Είναι σαφές πως δεν είναι και τόσο εύκολο εγχείρημα το άνοιγμα οδοφραγμάτων σε στρατιωτικές ζώνες (και τα δύο) ή σε ορεινές περιοχές, όπως η Λεύκα, που δεν υπάρχει και εύκολη πρόσβαση. Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνουν έργα, με το πρώτο που φαίνεται να προτάσσεται να είναι αυτό της αποναρκοθέτησης. Τόσο στη Λευκά όσο και στην περιοχή της Δερύνειας υπάρχουν ναρκοθετημένες περιοχές και θα πρέπει να υπάρξει άρση των ναρκοπεδίων. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν έργα διαπλάτυνσης ή και κατασκευής δρόμων, ηλεκτροδότησης κλπ. Πρακτικά αυτά θα γίνουν τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση όσο και από το κατοχικό καθεστώς αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη. Όλοι θα επωμιστούν το οικονομικό κόστος αν και θα υπάρξουν βολιδοσκοπήσεις για να βρεθούν χρηματοδότες.

Την ίδια ώρα, αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη διάνοιξη κι άλλων οδοφραγμάτων στη βάση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στην τεχνική επιτροπή.

Πάντως σε σχέση με τους χάρτες με τα ναρκοπέδια που ενεχείρησε στον κ. Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο πρώτος υπέβαλε αίτημα προς το ΓΓ του ΟΗΕ για τεχνική υποστήριξη από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού. Ζήτησε βοήθεια από την UNMAS για να προσδιοριστούν  επακριβώς που βρίσκονται τα ναρκοπέδια στην περιοχή του Πενταδακτύλου. Είναι, πάντως, περίεργο το γεγονός ότι ζητείται βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη, τη ώρα που ο τουρκικός στρατός διαθέτει τα μέσα για να προχωρήσει στον εντοπισμό των ναρκοπεδίων αλλά και για την άρση τους.

Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα, επαναρχίζουν οι συζητήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών, που έχουν διακοπεί επειδή ο Οζντίλ Ναμί βρισκόταν στη Νέα Υόρκη συνοδεύοντας τον Μουσταφά Ακιντζί. Τη Δευτέρα θα συναντηθούν εκ νέου Μαυρογιάννης και Ναμί για να συνεχίσουν την αξιολόγηση των θέσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή, ώστε στις 17 Ιουνίου Αναστασιάδης και Ακιντζί να αρχίσουν επί της ουσίας διαπραγματεύσεις.

* Ο Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στο Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης στη Νέα Υόρκη ανέφερε πως «δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη μοίρα της συνεταιρικής συμφωνίας του 1960 με δύο πολιτικά ίσες πλευρές, που δεν διήρκεσε ούτε τρία χρόνια. Όταν εγκαθιδρύσουμε το κοινό μας μέλλον, θα πρέπει να πάρουμε τα απαραίτητα μαθήματα από το παρελθόν και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την αλληλεξάρτηση που θα εμποδίσει μια από τις δύο πλευρές να τερματίσει τον συνεταιρισμό».

Όπως μεταδίδει ο παράνομος Μπαϊράκ, ο κ. Ακιντζί είπε πως κοιτάζοντας πίσω, «την περασμένη δεκαετία, παρά το ότι η ε/κ πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ, βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, που επηρέασε όχι μόνο την ηγεσία και τις οικονομικές οργανώσεις, αλλά επίσης τους απλούς πολίτες». Από την άλλη, πρόσθεσε, η τ/κ πλευρά δίνει αγώνα «κατά των δομικών προβλημάτων στην δική της οικονομία και μια λύση στο Κυπριακό θα είναι ο πιο λογικός και εύκολος δρόμος για τις δύο πλευρές για να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα». «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σενάριο «win-win» που θα ωφελήσει όλους τους παίκτες στην περιοχή», ανέφερε. Από τη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, φαίνεται πως την ομιλία παρακολούθησε- καθηκόντως- και μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: