H τουρκική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, κατά τις οποίες το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απώλεσε την αυτοδυναμία του ξεκίνησε τις εργασίες της χθες, ενώ συνεχίζονται οι ζυμώσεις με στόχο το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε αυτήν την πρώτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, που ξεκίνησε στις 15:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) το πρωτόκολλο είναι συγκεκριμένο: οι 550 βουλευτές ορκίζονται, ο ένας μετά τον άλλο, κατά τη διάρκεια μιας τελετής που αναμενόταν να διαρκέσει έως αργά τη νύχτα.

Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP) εκτελεί χρέη προσωρινού προέδρου του κοινοβουλίου ως πρεσβύτερος και άνοιξε τις εργασίες στέλνοντας ένα μήνυμα κατευνασμού των πνευμάτων έπειτα από μία τεταμένη προεκλογική εκστρατεία. «Δε μπορούμε να συνεχίσουμε πλέον με την πόλωση της χώρας», τόνισε ο ίδιος ενώπιον του κοινοβουλίου.

Το μήνυμά του ωστόσο το άκουσαν οι μισοί σχεδόν από τους παρευρισκομένους καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν σηκωθεί από τα έδρανά τους για να πάνε να χειροκροτήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν που εισερχόταν στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή της ορκωμοσίας, η «Μεγάλη Εθνοσυνέλευση» θα ξεκινήσει αρχής γενομένης την 30ή Ιουνίου τις εργασίες για την εκλογή του προέδρου της, κάτι που αποτελεί μία πρόκληση δεδομένων των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Αφότου αναδείχθηκε στην εξουσία το 2002 με την απόλυτη πλειοψηφία, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) την έχασε για πρώτη φορά έκτοτε, του καθώς συγκέντρωσε μόλις το 40,6% των ψήφων, υφιστάμενο πτώση σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011, κι εξέλεξε 258 βουλευτές.

Αυτή η ανατροπή θεωρήθηκε από πολλούς ως προσωπική ήττα του προέδρου Ερντογάν, που τάχθηκε ανοικτά –κάτι που αντίκειται στις πρόνοιες του τουρκικού Συντάγματος– υπέρ του AKP με στόχο να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα άνοιγε το δρόμο για την ενίσχυση των εξουσιών του.

Πίσω από το AKP ακολούθησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που έλαβε το 25,1% των ψήφων και 132 έδρες. Τρίτο κατετάγη το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) με ποσοστό 16,4% και 80 έδρες και κατόπιν το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο μεγάλος νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, με 12,9% και 80 έδρες.

Ελλείψει αυτοδυναμίας, η μάχη για το «έδρανο του προέδρου» του κοινοβουλίου αναμένεται να δώσει μια πρώτη ιδέα των μέσων που διαθέτουν και θα χρησιμοποιήσουν τα τέσσερα κόμματα προκειμένου να συνάψουν συμμαχίες και να ορίσουν έναν πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και κατόπιν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Μια συμμαχία μεταξύ του AKP και του MHP είναι το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς. «Φαίνεται πως μια συμμαχία AKP – MHP είναι ευκολότερο να συναφθεί» εκτίμησε εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, που εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί ένας «συμβιβασμός» μεταξύ των δύο κομμάτων.

Τις επόμενες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο πρωθυπουργό και αρχηγό του AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Η ΑΝΙΨΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ

Η Ντιλέκ Οτσαλάν, η 28χρονη ανιψιά του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ορκίστηκε μαζί με τους άλλους συναδέλφους της, ένα γεγονός που σηματοδοτεί μία ιστορική πολιτική αλλαγή για τα 14 εκατομμύρια Κούρδων της Τουρκίας.

Με την είσοδό της στο κοινοβούλιο καταρρίπτεται ένα ταμπού δεκαετιών γύρω από το όνομά της καθώς η εμφάνισή της στο κοινοβούλιο θα ήταν κάτι το αδιανόητο πριν από μία δεκαετία. Ωστόσο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αψήφησε την οργή των εθνικιστών προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με τον θείο της Αμπντουλάχ Οτσαλάν και το PKK.

«Καταρχάς θεωρώ τον εαυτό μου ως μία εκπρόσωπο των γυναικών και των νέων» είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα η Ντιλέκ Οτσαλάν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Μπορεί να είμαι Κούρδισσα αλλά εκπροσωπώ όλους εκείνους που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, τους καταπιεσμένους, τις περιθωριοποιημένες ομάδες, όλους τους ανθρώπους, τις κουλτούρες, τα πιστεύω και τις γλώσσες» είχε επισημάνει.

Απόφοιτος πανεπιστημίου με πτυχίο στα τουριστικά επαγγέλματα, η Ντιλέκ Οτσαλάν εργάστηκε κατά το παρελθόν σε δημοτική υπηρεσία του Ντιγιάρμπακιρ. Η ίδια θα εκπροσωπεί τη Σανλιούρφα, μια επαρχία με κουρδικό πληθυσμό.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν πιθανόν αντιτάχθηκε στην υποψηφιότητά της, όπως αποκάλυψε ο αδελφός του Μεχμέτ Οτσαλάν στο πρακτορείο ειδήσεων Doğan τον Απρίλιο.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Α.Σ.), AFP, Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: