Άρχισαν να αγγίζουν και ακανθώδη: Οι Μαυρογιάννης και Ναμί εισήλθαν στην διασταυρούμενη διαπραγμάτευση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί άρχισαν σιγά-σιγά να μπαίνουν στην οριζόντια διασταυρούμενη διαπραγμάτευση, στη βάση και της εντολής που πήραν από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί κατά την τελευταία τους συνάντηση. Οι δύο διαπραγματευτές είχαν και χθες νέα πολύωρη συνάντηση, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και όπως συναφώς πληροφορούμαστε άρχισαν να ρίχνονται στα βαθιά και να συζητούν και τα λεγόμενα δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα.

Είναι σαφές πως σε αυτή τη φάση η προσπάθεια είναι η ολοκλήρωση της απολογισμού των θέσεων και η αποτίμηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα. Όπως σημείωναν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, το έγγραφο αναφοράς στηρίζεται στις εμπλουτισμένες θέσεις επί των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί από τους Μαυρογιάννη και Ναμί. Παρόλο που υπάρχει καλό κλίμα, η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους ως αρκούντως υποβοηθητική, ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στο γεγονός ότι το κείμενο με το μαύρο χρώμα (που συμβολίζει τις συγκλίσεις), καλύπτει ακόμη ένα μικρό μέρος του συνόλου του κειμένου.

Σημειώνεται ότι οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες έχουν προγραμματίσει συναντήσεις για την ερχόμενη Τρίτη και Παρασκευή, επιταχύνοντας τις συζητήσεις.

Ο Οζντίλ Ναμί, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση Sim, ανέφερε πως το έγγραφο που έχει ετοιμασθεί θα ληφθεί υπόψη με πειθαρχία, αλλά θα μπορεί στη συνέχεια η μια ή η άλλη πλευρά να θελήσει την παραγωγή ενός νέου εγγράφου. Σημείωσε πως ο  στόχος είναι μια συνολική λύση. Όσον αφορά στα ΜΟΕ, είπε πως «είναι σημαντικά για να αυξήσουν την πίστη και στις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ένα κίνητρο για τις συνομιλίες». Ερωτηθείς για τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι δεν λήφθηκε απόφαση ως προς την ημερομηνία, αλλά έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για το άνοιγμά τους, καμιά πλευρά δεν θέλει να το καθυστερήσει, πρέπει να γίνουν σοβαρές εργασίες, η «κυβέρνηση» δουλεύει συντονισμένα γι’ αυτό και τα οδοφράγματα θα ανοίξουν το συντομότερο.

Για το θέμα των Βαρωσίων είπε ότι δεν είναι προτεραιότητα και πως οι Αναστασιάδης και Ακιντζί ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν περισσότερο πρακτικά ΜΟΕ. Φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί μια σημαντικά θετική ατμόσφαιρα, ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία όταν θα εισέλθουν στα ακανθώδη ζητήματα, «για να μην κοπούν οι γέφυρες από πριν, να βάλουμε στο καλάθι τα θετικά και να αρπάξουμε τη θετική αυτή ατμόσφαιρα». Ο Οζντίλ Ναμί συντηρεί, πάντως, το ενδεχόμενο συνάντησης στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, αλλά και μιας διάσκεψης με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Είπε επί τούτου ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες γι’ αυτόν τον γρήγορο ρυθμό, ευχόμενος τον Σεπτέμβριο να μπορέσουν να πάνε στη Νέα Υόρκη, έχοντας επιτύχει συγκλίσεις. Εκεί ίσως έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και το θέμα των εγγυήσεων με τις εγγυήτριες χώρες, σημείωσε.

ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΑΝΑΠΤΗΡΑ

ΕΝΑΣ στρατιώτης που έπαιζε με τον αναπτήρα του ήταν η αιτία που ξέσπασε η πυρκαγιά την περασμένη Παρασκευή στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της “αστυνομίας”.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή ανακοίνωση της “αστυνομίας” αναφέρεται ότι με βάση την έρευνα που έγινε, αποδείχθηκε ότι η φωτιά ξέσπασε όταν ένας στρατιώτης έπαιζε με τον αναπτήρα του. Όταν η φωτιά μεγάλωσε ο στρατιώτης φέρεται να τα έχασε και από τον πανικό του απομακρύνθηκε από το μέρος εκείνο. Την πυρκαγιά είδαν άλλοι στρατιώτες της μονάδας του και προσπάθησαν να τη σβήσουν. Εναντίον του, προστίθεται, άρχισε έρευνα και θα παραπεμφθεί σε δίκη.

ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ πρέσβης Νταμιάν Ρόντρικ Τοντ, σε δηλώσεις του στην “Κίπρις” είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι περνά από χέρι του για να στηρίξει τη διαδικασία. Σημείωσε δε ότι η διαδικασία είναι κυπριακή, εκφράζοντας προθυμία να βοηθήσουν και εκφράζοντας στήριξη στη δουλειά των ηγετών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας συνόδου των εγγυητριών δυνάμεων για το σύστημα εγγυήσεων, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που είναι πολύ μπροστά από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα, λέγοντας ότι έχει ετοιμασθεί το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι ηγέτες και το Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε αυτό.

ΚΟΝΙΓΚ: Στο δρόμο που χάραξε  ένας Θρύλος του Χόκεϊ – «Κάποιος χάνει το 100% των σουτ που δεν επιχειρεί»

ΣΕ Καναδό θρύλο του Χόκεϊ επί πάγου αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κόνινγκ, μιλώντας στη δεξίωση για την Ημέρα της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας στην οποία παρευρέθη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Όλοι σάς στηρίζουμε να προχωρήσετε προς την ειρήνη και να συνεχίσετε ακόμη και αν στον δρόμο συναντήσετε αναποδιές», είπε απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον Τ/κ ηγέτη, έστω και αν ο τελευταίος δεν παρευρέθη στη δεξίωση.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης, στην προσπάθεια να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, αναφέρθηκε στον Καναδό θρύλο του Χόκεϊ επί πάγου Γουέιν Γκρέτζκι (Wayne Gretzky), ο οποίος όταν κάποτε ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί επιχειρούσε και έχανε τόσα πολλά σουτ, απάντησε ότι «κάποιος χάνει το 100% των σουτ που δεν επιχειρεί».

«Κύριε Πρόεδρε, ο Γουέιν Γκρέτζκι σκόραρε τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλο παίκτη του Χόκεϊ. Ακόμα και σήμερα, 15 χρόνια μετά την αποχώρησή του (από τα γήπεδα), οι Αμερικανοί ακόμα τον αποκαλούν ”ο Μέγας”», συμπλήρωσε χαριτολογώντας ο Αμερικανός πρέσβης.

Για να προσθέσει πως είναι φορές που οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού μοιάζουν τόσο δύσκολες όσο ένας αγώνας του Εθνικού Πρωταθλήματος Χόκεϊ της Αμερικής. «Εμείς θα σας επευφημούμε και επιπλέον υπόσχομαι ότι η Αμερική θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας, καθώς εργάζεστε με τον κ. Ακιντζί για την ειρήνη και για μια ενωμένη Κύπρο», είπε προς τον Πρόεδρο ο κ. Κόνινγκ.

* Το ΚΕΒΕ και το τ/κ Επιμελητήριο θα πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση στις 8 Ιουλίου με ομιλητές τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Θα μιλήσουν για το όραμά τους για την οικονομία μετά τη λύση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: