Αναβρασμός στη κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις των δανειστών πριν την κρίσιμη συνεδριαση στη Βουλή




Του Χρήστου Μιχαηλίδη – Αθήνα

Λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για τις εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, η κυβέρνηση μέσω πηγών της διευκρινίσει ότι το σχέδιο προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους δεν συνιστά σύνοψη του προγράμματός της, «αλλά καταγραφή των συγκλίσεων που σημειώθηκαν στο Brussels Group».

«Πρόκειται», λένε οι ίδιες πηγές, «για το πλαίσιο / βάση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας που θα διασφαλίσει συνολικά τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας».

Ακόμα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «αντιθέτως, η πρόταση των δανειστών παρέκαμψε τις τετράμηνες διαπραγματεύσεις επιστρέφοντας στο μνημονιακό πρόγραμμα που απορρίφθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

«Είναι προφανές ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη και να οδηγεί σε συνολική λύση», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το απόγευμα χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «κείμενο συμβιβασμού» τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Είπε ότι πρόκειται για κείμενο «το οποίο αποτελεί απόρροια συμβιβασμού κατόπιν πολύμηνων συζητήσεων με τους θεσμούς», και πρόσθεσε ότι  «είναι μια πρόταση της κυβέρνησης κατ΄ ελάχιστον προκειμένου να βρεθεί μια επωφελής συμφωνία για την ελληνική πλευρά. Αυτά τα πλαίσια της συμφωνία θα τα συζητήσουμε στη Βουλή και στα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι όμως της ώρας διότι περιμένουμε την τελική συμφωνία».

«Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι προκλητικές και δεν γίνονται αποδεκτές», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στο κείμενο που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό.

«Το κείμενο της πρότασης των δανειστών είναι απαράδεκτο, και δεν θα μπορούσε παρά να απορριφθεί» διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημερώνοντας την ΠΓ του κόμματος.

«Επαίσχυντο, εξευτελιστικό και ταπεινωτικό για το λαό και την πατρίδα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης το πακέτο προτάσεων των δανειστών για την Ελλάδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: