Αναγκαστική εκτέλεση κατάσχεσης 50 δισ. δολ. ρωσικής περιουσίας από τη Yukos του Χοντορκόφσκι!




Η απόφαση της Δικαιοσύνης που οδήγησε στο πάγωμα των λογαριασμών των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο Βέλγιο “εκτελέστηκε απευθείας από τον δικαστικό επιμελητή”, χωρίς την παρέμβαση της βελγικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό από το Λονδίνο ότι η εταιρεία συμμετοχών GML που εκπροσωπεί τον πρώην βασικό μέτοχο του πετρελαϊκού ομίλου Yukos πέτυχε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και στη Γαλλία.

“Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση που εκτελέστηκε απευθείας από δικαστικό επιμελητή. Δεν είχαμε ενημερωθεί, δεν κάναμε παρέμβαση” δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Χέντρικ Βαν ντε Βέλντε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία κάλεσε τον πρεσβευτή του Βελγίου στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί επειδή πάγωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρεσβείας της Ρωσίας στις Βρυξέλλες και εκείνοι των διπλωματικών αντιπροσωπειών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο Βαν ντε Βέλντε επισήμανε ωστόσο ότι “η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη στο εξωτερικό, σε μια άλλη χώρα”, δηλαδή την Ολλανδία αφού εκεί εδρεύει το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο το οποίο πέρσι καταδίκασε τη Ρωσία να αποζημιώσει τους πρώην μετόχους της Yukos —που ανήκε στον μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι— με το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη διάλυση της εταιρείας στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο εκπρόσωπος της GML εξάλλου ανακοίνωσε από το Λονδίνο ότι η εταιρεία αυτή πέτυχε να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και στη Γαλλία. “Οι γαλλικοί και οι βελγικοί νόμοι μας επιτρέπουν να παγώσουμε τα ενεργητικά που μπορούμε να καθορίσουμε ότι ανήκουν στη θ”, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της GML, Τιμ Όσμπορν, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αφορά “τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Φ.Γ.), AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: