Αγωνιώδεις προσπάθειες για “να τα βρουν” έστω και στο παρά πέντε




Συνεχίζει τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εν μέσω πληροφοριών ότι επιδιώκει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σήμερα ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με τον Πρόεδρο της Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι είναι ραγδαίες, αφού ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της, έστω και την ύστατη ώρα. O Αλέξης Τσίπρας, λένε οι πληροφορίες, ότι τις επόμενες ώρες θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η Αθήνα ζητά παράταση του προγράμματος και αποδέχεται ως βάση συζήτησης την τελευταία πρόταση των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας ο κ. Τσίπρας πρότεινε την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας στον κ. Γιούνκερ, με επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ τις επόμενες ώρες.

Μετά το αρχικό «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στη νέα πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πιθανόν το ξανασκέπτεται και επανέρχεται στις συζητήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να να διεξαχθεί και έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η πληροφορία ΔΕΝ επιβεβαιώθηκε.

Οπως δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και ΕΕ για την εξεύρεση λύσης την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στη Βουλή, διέψευσε ότι υπάρχουν σκέψεις για ακύρωση δημοψηφίσματος και μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της Ελλάδας, είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτό ανακοίνωσε με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αργά χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ανακοινώσει χθες στο twitter ότι ο Πρόεδρος θα είχε τηλεφωνική επικοινωνία  με τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ηγέτες των κρατών – μελών για το θέμα της Ελλάδας.

Γιά το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ Χρήστος Μιχαηλίδης μετέδωσε:

Μέσα σε ένα κλίμα όπου γίνεται λόγος για «αγωνιώδεις πολιτικές προσπάθειες» και διεργασίες για «μία συνεννόηση» με τους εταίρους έστω και την υστάτη ώστε «να αποφευχθούν τα χειρότερα», ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες σήμερα με  τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και των Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Δεν δημοσιοποιείται το περιεχόμενο των συνομιλιών, κι ούτε έχει γίνει γνωστό ποιος είχε την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι το κλίμα ανάμεσα στους εταίρους, που μεταφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό «είναι εξαιρετικά βαρύ».

Σημειώνουν δε ότι εάν είναι να υπάρξει κάποια «δραματική μεταστροφή» στις λίγες ώρες που απέμειναν μέχρι να μείνει η Ελλάδα εκτός «της προστασίας ενός προγράμματος» και να καταβληθείσα δόση στο ΔΝΤ προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία «η κίνηση πρέπει να γίνει μόνο από την Αθήνα».

Πριν από λίγο, 14:05, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο γραφείο του, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα καταβληθεί σήμερα η δόση στο ΔΝΤ. Η προθεσμία για αυτήν την καταβολή λήγει απόψε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

«Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή» για για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά «ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος σήμερα στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε ότι όπως επισήμανε και χθες ο πρόεδρος Γιούνκερ «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή» για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και ότι «ο χρόνος τελειώνει».

Ανέφερε επίσης ότι χθες το βράδυ, λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η «τελευταία προσφορά» των Βρυξελλών προς την Αθήνα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Επιτροπής. Προσέθεσε ακόμη ότι επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες υπάρχουν και σήμερα χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Επιτέλους οι «εταίροι» θα σταματήσουν την προπαγάνδα με την επανάληψη της ίδιας πρότασης παρουσιάζοντάς τη σαν καινούργια; ‘Αν θέλουν να συμβάλλουν σε λύση μία είναι η πρόταση, που πρέπει να περιέχει:

-Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις

-Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραματεύσεων και του κατώτατου μισθού

-Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

-Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους

Μόνο έτσι μπορεί ο ελληνικός λαός να ανασάνει, η οικονομία να επανεκκινήσει , η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να ξεκινήσει. Μόνο έτσι η αξιοπρέπειά μας θα αποκατασταθεί».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: