Ξεκαθάρισμα συγκλίσεων-αποκλίσεων στην Κύπρο: Μαυρογιάννης και Ναμί ξεκινούν συζητήσεις για το νέο τοπίο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα συζητηθέντων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για να καταγραφούν συγκλίσεις και αποκλίσεις ξεκινούν σήμερα οι δυο διαπραγματευτές. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί θα πρέπει να ολοκληρώσουν την τεχνική αυτή εργασία μέχρι και την 28η Μαΐου, όταν θα γίνει η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Παράλληλα οι δυο διαπραγματευτές είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να καταρτίσουν ενιαίο κατάλογο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η Λευκωσία θεωρεί πως μέσα από το ξεκαθάρισμα των συγκλίσεων και των αποκλίσεων θα διαφανούν και οι προθέσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μπορεί κάποιες διαφωνίες του προκάτοχου του να τις μετατρέψει σε συμφωνίες πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις επί της ουσίας.Ο δυο διαπραγματευτές θα συναντηθούν, κατά πάσα πιθανότητα και την Παρασκευή, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις και για να καθοριστεί ο τόπος και η ώρα της κοινωνικής σύναξης των Αναστασιάδη και Ακιντζί με τις συζύγους τους, που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο.

Η πρόθεση της Λευκωσίας είναι να μη σταθεί ιδιαίτερα στα ΜΟΕ καθώς διαφαίνονται δυσκολίες και δεν θα ήθελε η διαδικασία να «κολλήσει» στα μέτρα και να επηρεάσει και τη διαπραγμάτευση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή  «Πρωινό Δρομολόγιο» του Γ΄ Προγράμματος του ΡΙΚ, ανέφερε ότι «ξεκινούμε με μέτρα χαμηλής πολιτικής ή που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ούτε ιδιαίτερη προεργασία, έτσι ώστε να τεθούν ενώπιον των ηγετών στη συνάντηση της 28ης Μαΐου, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποια από αυτά θα υιοθετηθούν».

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα ο «εκπρόσωπος» της «προεδρίας», Μπαρίς Μπουρτζιού, ερωτηθείς για τα ΜΟΕ στα οποία αναφέρθηκε ο Οζντίλ Ναμί, είπε πως αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί προ πολλού από τα επιμελητήρια. Σημείωσε ότι έχουν ήδη καθοριστεί τα κριτήρια που καθορίζουν την προτεραιότητα των μέτρων που θα συζητηθούν και αυτά είναι προς «μέγιστο και κοινό όφελος και των δύο κοινοτήτων» και «να μπορούν γρήγορα και πρακτικά να εφαρμοστούν».

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της ιδιωτικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telsim, Ρασίμ Καράς δήλωσε στην Γενίντουζέν ότι βλέπουν θετικά τη διεύρυνση της επικοινωνίας στο “νότο” και την υπηρεσία περιαγωγής και έχουν γίνει όλες οι βελτιώσεις γι` αυτό. Η ενοποίηση των δικτύων GSM στην Κύπρο είναι πολιτική απόφαση, όπως είπε για να προσθέσει πως οι ίδιοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, λέγοντας ότι τεχνικά είναι ήδη έτοιμοι να το πράξουν.

* Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ελληνο-αμερικανικού Ινστιτούτου, αναφέρθηκε στα θέματα που είναι σημαντικά για την ε/κ πλευρά. «Είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, με τα θέματα τα περιουσιακά, το εδαφικό, καθώς επίσης και τα ζητήματα που αφορούν στη μια και μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, τη διεθνή προσωπικότητα, τη μια ιθαγένεια», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: