Βούτσης: Η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω από τις “κόκκινες γραμμές” της




Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

«Θα κάνουμε όχι μόνο όσα έχουμε υποσχεθεί, αλλά και άλλα που δεν έχουμε υποσχεθεί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και κάλεσε τους δημάρχους σε «ενωτική συμπόρευση», σε συνεχή και δημιουργικό διάλογο για την ουσία των πολιτικών σε ζητήματα που οι Δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο. Ο διάλογος αυτός αφορά και τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», για τον οποίο σημείωσε ότι ήταν «όχημα επιβολής των Μνημονίων».

Ο υπουργός είπε ότι τέλειωσε ο κύκλος της διαπλοκής στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων των Δήμων θα φύγει από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και θα περάσει σε νέους φορείς στους οποίους δεν θα τοποθετούνται κομματικά στελέχη.

«Όχι στη στοχοποίηση των τοπικών αρχόντων, αλλά όχι και στον κοινωνικό αμοραλισμό, όχι στην απαξίωση εκλεγμένων δημοτικών αρχών και εκλεγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Δηλαδή, όχι στην πολιτική των δελτίων των 8 που σας ποδηγέτησαν και σας απαξίωσαν, προσπάθησαν να σας απαξιώσουν στα μάτια του ελληνικού λαού επί τέσσερα χρόνια», είπε ο κ. Βούτσης, απευθυνόμενος στους δημάρχους, και προσέθεσε: «Αντισταθήκαμε, και το γνωρίζετε πολύ καλά, στο να γίνετε τα θύματα των δελτίων των 8. Γιατί πιστεύουμε ότι η καρδιά της δημοκρατίας χτυπάει σε μεγάλο βαθμό και μέσα στις δομές της αυτοδιοίκησης».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τους εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι τέλειωσε η εποχή των πελατειακών σχέσεων και ξεκαθάρισε: «Σας λέω ευθέως ότι η σχέση μας θα είναι ειλικρινής, απολύτως θεσμική και απολύτως ισότιμη. Κλείνει ο κύκλος ενός ιδιότυπου διακομματικού πελατειακού συστήματος που υπήρχε ακόμα και μέσα στην κρίση και που όλοι το γνωρίζουμε. Υπήρξαν προνομιακές σχέσεις και επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και το γνωρίζετε πολύ καλά».

Στη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού και άλλων ομιλητών, μια ομάδα απασχολουμένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» φώναξε συνθήματα υπέρ της συνέχισης του προγράμματος και της μονιμοποίησης τους.
Ο κ. Βούτσης τους είπε ότι βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών των Δήμων σε μόνιμη βάση και με μακροχρόνια στήριξη.

Όταν εκείνοι επέμειναν να μονιμοποιηθούν ο υπουργός συνέστησε υπομονή και παρατήρησε: «Θα υπάρξουν 500 έως 600 νέες προσλήψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Να δούμε και ποιοι επιπλέον μπορούν να προσληφθούν. Στους 2,5 μήνες δε μπορούν να ξαναπροσληφθούν όσοι είναι σε λίστες από το 1997, πέρα από τους 4.500 που επαναπροσλήφθηκαν χθες. Δεν είμαστε πολιτική παρένθεση, που ήρθαμε και θα φύγουμε, και σε 2,5 μήνες να νομοθετήσουμε τα πάντα».

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα για μια ουσιαστική τομή σε αυτόν τον τομέα.

Γενικώς καθησύχασε τους δημάρχους για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, λέγοντας: «Δεν θα σπεύσουμε να κατεδαφίσουμε τίποτε, αν δεν βρούμε τι θα βάλουμε στη θέση του».

Αμέσως μετά την ομιλία τού κ. Βούτση, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είπε ότι «οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός δημιουργούν μια αισιοδοξία, εφόσον εφαρμοστούν. Δεν θα σταματήσει ο διάλογος μέχρι να δώσουμε λύσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ του Ν. Ρούμπου Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: