Βαρουφάκης: Διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί…




Ένα αναπτυξιακό σχέδιο, η διαχείριση του δημόσιου χρέους και η καταπολέμηση της φτώχειας, είναι τα τρία πράγματα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».

Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. «Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της». Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι το λεγόμενο «GREXIT» δεν θα έπρεπε καν να περνάει από τη σκέψη μας. Υπάρχει, είπε, η «αβάσιμη» άποψη ότι ένα Grexit θα ήταν διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο είναι λάθος. «Η σκέψη και μόνο ενός GREXIT είναι βαθειά αντιευρωπαϊκή», προσέθεσε.

Εξάλλου, σε ερώτηση, αν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την ίδια ερώτηση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποφασίζει.

Καταλήγοντας, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από ακραίες δυνάμεις. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους, είπε, και προσέθεσε ότι «παρόλο που είμαστε επικριτικοί ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παράλληλα είμαστε ευρωπαϊστές».

Την άποψη ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων o Έλληνας υπουργός είπε: «Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχει σύγκλιση απόψεων για ένα επιτυχές αποτέλεσμα εν ευθέτω χρόνω».

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί είπε πως, στο πλαίσιο του Brussels Group αναζητείται μια «ουσιαστική πρόοδος». «Ελπίζω και περιμένω να υπάρχει πρόοδος την οποία θα αποτιμήσει το Eurogroup της Δευτέρας, στον δρόμο προς μια περαιτέρω συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως υπάρχει διάθεση «να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση και να δουλέψουμε για το καλό της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ πιο κοντά, καθώς μιλάνε πλέον «την ίδια γλώσσα».

Μαρία Αρώνη, Χρ. Βασιλάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ/ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: