Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε για μια και ενιαία συμφωνία

Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
“Διαπραγματευόμαστε με επιμονή και αποφασιστικότητα για μια και ενιαία συμφωνία”, “δεν επιδιώκουμε απλά μια συμφωνία, αλλά λύση στο πρόβλημα”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist και υπογράμμισε ότι “αυτό είναι το σχέδιο που συζητάμε, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς, δεν μπλοφάρουμε”. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα
εξής 4 σημεία:

1). Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

2). Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.

3). Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.

4). Ενα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Τόνισε ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, και επισήμανε ότι παραμένουν ανοικτά θέματα. Είπε επίσης ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι “η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής”. Τόνισε ότι όμως δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι “αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν”, γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και “αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες”.

`Ασκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης 5ετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

Είπε ότι η φράση “παραλάβαμε καμένη γη”  δεν είναι πλεονασμός αλλά μετριοπάθεια στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ναρκοθετημένο έδαφος.  Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακλων σχέσεων , ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών  είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με την ομιλία του κ. Τσίπρα στο συνέδριο του Economist, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μεγάλο το άγχος του κ. Τσίπρα να πείσει τους δικούς του. Μιλάει για παγίδευση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ποιος άραγε τον παγίδευσε, όταν ο ίδιος έσυρε τη χώρα σε εκλογές, και όταν ο ίδιος αποδείχτηκε ανέτοιμος να κυβερνήσει; Μιλάει για πλεονάσματα, όταν η κυβέρνησή του έχει κάνει στάση πληρωμών.
Μιλάει για “κόκκινες γραμμές” σε μισθούς και συντάξεις, όταν διακινδυνεύει κάθε μήνα να μην πληρωθούν ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις. Και τολμάει να μιλάει ότι βρήκε άδεια ταμεία όταν μέχρι σήμερα από αυτά τα ταμεία πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Και ας μην κάνει προβλέψεις για ανάπτυξη, διότι τα πρώτα σημάδια ύφεσης τα ζει με επώδυνο τρόπο η αγορά. Αμφιβάλλουμε αν και ο ίδιος, πια, πιστεύει τα ψέματά του».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal