Τόμσεν στους Ευρωπαίους: Κούρεμα του χρέους τώρα




Προειδοποίηση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα δώσει προς την Ελλάδα τα χρήματα που του αναλογούν από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι δεν αποφασίσουν να κουρέψουν σημαντικά ποσά από το δημόσιο χρέος φαίνεται πως απηύθυνε ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν. Την είδηση αποκάλυψε η εφημερίδα Financial Times και ο δημοσιογράφος Peter Spiegel.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο κ. Τόμσεν στο πρόσφατο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ξεκαθάρισε προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν τη διαγραφή μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Όπως υπογράμμισε εάν δεν γίνει αυτό το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου το Ταμείο με βάση και το καταστατικό του δεν θα μπορεί να εκταμιεύσει δόση. Οι FT επικαλούνται δύο αξιωματούχους, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και αναφέρουν ότι ο κ. Τόμσεν είπε πως τα στοιχεία που έχει το ΔΝΤ στα χέρια του δείχνουν στροφή της ελληνικής οικονομίας από το πρωτογενές πλεόνασμα στα ελλείμματα.

Οι υπεύθυνοι του ΔΝΤ εκτιμούν πως εάν δεν υπάρξει κούρεμα του χρέους τότε η Αθήνα θα κληθεί και πάλι να λάβει νέα μέτρα λιτότητας. Ο Πόουλ Τόμσεν σημείωσε πως τόσο η Αθήνα, που αντιστεκόταν στις νέες μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές της ευρωζώνης θα “πολεμήσουν” με το ΔΝΤ για αυτό το θέμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: