Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές τις οποίες φέρεται ότι έκανε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της αμερικανικής  Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) δείχνει να πλησιάζει κι άλλο την καγκελαρία, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αν και η Άγκελα Μέρκελ, όπως επισημαίνουν αναλυτές, φαίνεται ότι για άλλη μια φορά βρίσκεται στο απυρόβλητο.

“Η υπόθεση της BND (γερμανική υπηρεσία πληροφοριών) κλιμακώνεται και φτάνει την καγκελαρία”, είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδα Die Welt. Η Bild χαρακτηρίζει “υποκριτική” την δήλωση της καγκελαρίου το 2014, μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε ένα από τα κινητά της τηλέφωνα, πως “Δεν γίνεται να κατασκοπεύεις τους φίλους σου”.

“Στην καλύτερη περίπτωση, η καγκελάριος δεν θα ήθελε να ξέρει αυτό που η NSA μηχανευόταν στο γερμανικό έδαφος -στην προκειμένη περίπτωση την κατασκοπεία των ‘φίλων’ μας στην Ευρώπη”, επισημαίνει η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία.

Οι κατηγορίες κατά της BND πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών κατασκόπευε “υψηλόβαθμους αξιωματούχους του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Μεγάρου των Ηλυσίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” για λογαριασμό της αμερικανικής NSA.

Όμως περισσότερο από αυτές τις νέες κατηγορίες –οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές περί διενέργειας κατασκοπείας από το 2005 σε βάρος της EADS (έγινε Airbus) και της Eurocopter (σήμερα Airbus Helicopters) από την γερμανική BND για λογαριασμό της αμερικανικής NSA– αυτό που πυροδότησε τον γερμανικό Τύπο είναι τα ψέματα που ενδέχεται να είπε η κυβέρνηση προς τους βουλευτές.

“Ποιος αποκρύπτει και τι στο σκάνδαλο της BND;”, διερωτάται η Bild και η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου. Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι δήλωνε ψευδώς πως δεν γνωρίζει τίποτε για οποιαδήποτε οικονομική κατασκοπεία από την NSA, σε γραπτή απάντηση που έδωσε στις 14 Απριλίου στην κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος “Ντι Λίνκε”.

“Απορρίπτω κατηγορηματικά την δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια”, δήλωσε χθες ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ο συνεργάτης της Άγκελας Μέρκελ και νυν Υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή προσωπάρχης της καγκελαρίας και ως εκ τούτου κυρίως υπεύθυνος για την επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών, πρότεινε να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για το θέμα της NSA.

“Η περίπτωση του Ντε Μεζιέρ πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις προτεραιότητες της καγκελαρίου. Διαφορετικά η υπόθεση θα την πλησιάσει κι άλλο”, επισημαίνει η Handelsblatt. Ωστόσο, μολονότι ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν συνέπειες για το μέλλον του ντε Μεζιέρ, η καγκελάριος δείχνει να βρίσκεται στο απυρόβλητο.

“Η κα Μέρκελ θα απειλείτο μόνον στην περίπτωση που η ηγεσία του CDU αισθανόταν ότι θα μπορούσε να μην κερδίσει τις εκλογές του 2017, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα”, σημειώνει ο Γκέρο Νόιγκεμπαουερ, πολιτειολόγος στο Freie Universitat του Βερολίνου.

Η Μέρκελ αναμένεται ότι θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στις εκλογές του 2017 και βάσει των σημερινών δημοσκοπήσεων θα εκλεγεί εύκολα. Την Πέμπτη ευρωπαϊκή εταιρεία Airbus ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατ’ αγνώστων για κατασκοπεία και ότι ζήτησε πληροφορίες από το Βερολίνο, μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου για τη διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος της από την BND για λογαριασμό της NSA.

Διαβεβαιώνοντας ότι “δεν θέλει να πάρει μέρος σε εικασίες όσον αφορά τις κατηγορίες”, εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Airbus “ανησυχούσε καθώς υπήρχαν συγκεκριμένες υποψίες για βιομηχανική κατασκοπεία” και ότι ο όμιλος “ζήτησε πληροφορίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση” της Γερμανίας και “τώρα θα προσφύγει κατ’ αγνώστων με την υποψία της βιομηχανικής κατασκοπείας”.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΜΦ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: