Το ριψοκίνδυνο παιγνίδι της Τουρκίας με το φυσικό αέριο




Στο ριψοκίνδυνο παιχνίδι της Τουρκίας με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream αναφέρεται άρθρο του Keith Johnson, ειδικού σε θέματα ενέργειας, στο FOREIGN POLICY με τίτλο «Turkey’s Reckless Gas Game», δίνοντας έμφαση στην διεύρυνση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις προκλήσεις που ενέχει ένας τέτοιος αγωγός τόσο για την ίδια την Τουρκία όπως και για την Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα σημαντικότερα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου με επίκεντρο την Τουρκία. Ο ένας είναι ο Turkish Stream και ο δεύτερος είναι ο Διανατολικός αγωγός φυσικού αερίου που αποσκοπεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα, μέσω του Καυκάσου, στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη, μετά τη συμφωνία του Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η Ευρώπη δεν καταναλώνει τόσο φυσικό αέριο ώστε να χρειάζεται δύο αγωγούς και γι’ αυτό η Τουρκία θα κληθεί να αποφασίσει ποιον από τους δύο αγωγούς θα επιλέξει.

Το σημαντικό αλλά και προβληματικό είναι ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία πλήττει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Δύσης που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία 50 χρόνια όπως και την προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, που κατέστη ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα μετά την ουκρανική κρίση. Η Τουρκία εμφανίζεται να εγκαταλείπει το όνειρο ένταξης στην Ευρώπη και να προσεγγίζει μια χώρα που είναι αποφασισμένη να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη εν γένει και ειδικότερα την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η ανάλυση κάνει ωστόσο αναφορά στον ιστορικό ανταγωνισμό μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, για την απόκτηση της ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ όπως επισημαίνεται, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν, ενισχύει την στρατιωτική του παρουσία κοντά στην Τουρκία, με νέες συμφωνίες βάσεων στην Κύπρο και τη Συρία.

https://foreignpolicy.com/2015/05/11/turkeys-reckless-gas-game-russia-putin-turkish-stream/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: