Το πολιτικό σύστημα των Σκοπίων είναι ένα χάος, η κυβέρνηση είναι πλέον εντελώς αφερέγγυα γράφει η CSM




Στην κρίση που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ, με την αποκάλυψη τηλεφωνικών συνομιλιών, μαζικών διαδηλώσεων και απειλών από Αλβανόφωνους τρομοκράτες οι οποίοι σχεδιάζουν επιθέσεις σε πολίτες και κυβερνητικούς στόχους, αναφέρεται άρθρο της Cristina Maza στο CHRISTIAN SCIENCE MONITOR με τίτλο «‘Bombs,’ protests, terrorist threats: What’s going on in Macedonia?», υπό τη μορφή ερωτήσεων απαντήσεων.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την αιγίδα του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση, Johannes Hahn, διεξάγει συνομιλίες μεταξύ του Πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, και του ηγέτη της Αντιπολίτευσης, Zoran Zaev. Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Στρασβούργο ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη το πρωί χωρίς να υπάρξει κάποια λύση στην κρίση.

Μολονότι η αντιπολίτευση επιμένει ότι η παραίτηση της κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας για την επίλυση του προβλήματος, εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, προτείνοντας ως τη μόνη μακροπρόθεσμη λύση την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα προβλήματα στη «Μακεδονία» είναι πολύ βαθιά ριζωμένα. Το πολιτικό σύστημα είναι ένα χάος. Η κυβέρνηση είναι πλέον εντελώς αφερέγγυα μετά τις αποκαλύψεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Υπάρχουν ωστόσο αμφιβολίες εάν η αντιπολίτευση αντιπροσωπεύει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση» επισημαίνει ο Dr. Ker-Lindsay, ειδικός ερευνητής θεμάτων ΝΑ Ευρώπης της Eurobank στο London School of Economics and Political Science.

“Αυτό ωστόσο ενδέχεται να είναι δύσκολο εξαιτίας της διένεξης με τη γειτονική Ελλάδα σχετικά με την ονομασία της «Μακεδονίας», ισχυρίζεται ο εν λόγω ερευνητής, που δείχνει να μην γνωρίζει καν το πρόβλημα, διότι αυτό αφορά τον εθνικιστή Γκρουέσφκι και τους αλβανόφωνους.

“Η Ελλάδα επιμένει ότι η αληθινή Μακεδονία είναι η δική της ομώνυμη ελληνική επαρχία. Εξαιτίας αυτής της αρχαίας ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής που συνδέεται με το όνομα απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός κράτους με το όνομα Μακεδονία. Σε αυτή την ένταση οφείλεται η επίσημη ονομασία της χώρας ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι η διένεξη ώθησε την Ελλάδα να μπλοκάρει την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Για να αποκατασταθεί η ηρεμία στην «Μακεδονία» «θα πρέπει η Ελλάδα να άρει το μακροχρόνιο βέτο της. Αυτό είναι, ποικιλοτρόπως, το κρίσιμο ζήτημα σήμερα», σημειώνει ο ανιστόρητος Dr. Ker-Lindsay.

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2015/0521/Bombs-protests-terrorist-threats-What-s-going-on-in-Macedonia-video

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: