Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ο άνθρωπος, ο επιστήμονας, ο εγκληματολόγος, ο καθηγητής, ο πολιτικός, ο σχολιαστής, ο υπουργός έχει δίκιο. Ο Γιάννης Πανούσης είχε πολύ δίκιο να διαμαρτύρεται ότι όσοι τον κατηγόρησαν πως η πρόβλεψη-διαπίστωσή του ότι θα σκοτώσουν τον παιδοκτόνο στη φυλακή συνιστά παραίνεση στην τέλεση εγκλήματος, δεν είχαν… καταγγείλει ότι η δήλωσή του πως «θα έχουμε νεκρούς στις Σκουριές» συνιστούσε «προτροπή για αιματοχυσία στην περιοχή…».

Ο επιστήμονας και υπουργός Γιάννης Πανούσης έχει απόλυτο δίκιο όταν επικρίνει όσους ήταν τόσο ανεκτικοί με τη δήλωσή του για τις Σκουριές και δεν κατήγγειλαν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις όταν γίνονται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό διαφύλαξης της τάξης και προστασίας της ασφάλειας των πολιτών, ακούγεται πράγματι σαν παρότρυνση…

Οταν ο κ. Πανούσης ερωτάται ως υπουργός και απαντά για τον Βούλγαρο φονιά ως εγκληματολόγος-σχολιαστής ότι «θα έχουμε σύντομα τον θάνατο του δράστη, γιατί υπάρχει κώδικας τιμής στις φυλακές», είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Ούτε με τον υπουργό ούτε με τις φυλακές και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα η κυβέρνηση. Ας μην απορεί ο κ. Πανούσης. Δεν επρόκειτο απλώς για ένα λεκτικό ολίσθημα, ένα σύμπτωμα της έξης του στις τηλεεμφανίσεις.

Είναι ο ίδιος ο υπουργός που πριν από τρεις ημέρες, όταν έγιναν οι αιματηρές συμπλοκές στις φυλακές Κορυδαλλού, έκανε πάλι… αποκαλύψεις: απεφάνθη ότι τις «φυλακές τις διοικούν τα κυκλώματα». Ο κ. Πανούσης όμως δεν ανήκει στις περιπτώσεις των υπουργών που τώρα μαθαίνουν. Που ανακαλύπτουν κάθε ημέρα κάποιο νέο μυστικό, κάποια νέα πτυχή των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Γιάννης Πανούσης γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στις φυλακές, γνωρίζει πολύ καλά τον κώδικα του Κορυδαλλού για τους παιδοκτόνους, αντιλαμβάνεται πολύ καλά πού οδηγούν ανεξέλεγκτες εξάρσεις βίας όπως εκείνες στις Σκουριές, πού οδηγεί η βία στους δρόμους της Αθήνας. Και το «έγκλημά» του είναι ακριβώς ότι γνωρίζει τα πάντα. Αλλά αντί να επιλέξει να είναι υπουργός, φλερτάρει με τη θέση του σχολιαστή στα πρωινάδικα…

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: