Το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Μέσα σε κλίμα μίας περίεργης επιμονής και εμμονής από την πλευρά του ΔΝΤ, για την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με το Ελληνικό Πρόγραμμα, βρέθηκε η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική συμφωνία που ελπίζει ότι θα επιτευχθεί στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Το Ταμείο δεν αλλάζει την τακτική του και επαναλαμβάνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι «οι κανόνες μας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ή αλλαγών», αλλά –την ίδια στιγμή- δεν θα σταθεί εμπόδιο σε καμία πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών Θεσμών. Η θέση αυτή κατατέθηκε τόσο από την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και από τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν, από τον πλέον επίσημο βήμα, αυτό του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Ετσι, εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, επιλέξουν την πολιτική λύση, όπως αυτή προτάθηκε τις τελευταίες ημέρες από την Αθήνα και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η κ. Λαγκάρντ θα κάνει τα στραβά μάτια

Το «ΕτΚ» συνομίλησε με πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των στελεχών του Ταμείου και πληροφορηθήκαμε ότι η κατάσταση των διαπραγματεύσεων «δεν είναι η αναμενόμενη» παραδεχόμενη ταυτόχρονα πως επειδή το ΔΝΤ δεν πρόκειται να υποχωρήσει των θέσεων του, είναι προτιμότερη για τη χώρα μας μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους, υπό τον όρο ότι θα καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας. Υπό άλλες συνθήκες η συμφωνία αυτή εθεωρείτο αδύνατη, αλλά με τα νέα δεδομένα, ιδιαίτερα λόγω της απειλής χρεοκοπίας της χώρας, είναι πιθανή, καθώς η Αθήνα δεν μπλοφάρει αυτή τη φορά και λέει την αλήθεια ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου. Ο κ. Τόμσεν, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει» τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, η πηγή μας εξήγησε ότι «οι γραμμές (και των δύο πλευρών) είναι κατακόκκινες». Αυτή και μόνη η φράση σημαίνει ότι εάν δεν υποχωρήσει η μία εκ των δύο πλευρών, η συμφωνία είναι αδύνατη. Η πηγή δίνει μεγάλη σημασία στις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα στην προσήλωση της στο Καταστατικό, «ως να είναι Ευαγγέλιο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Είναι η πρώτη φορά στα πέντε χρόνια Ελληνικού Προγράμματος, που το Ταμείο παρουσιάζεται σκληρό και χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού.

Η γενική διευθύντρια εξήγησε σε όλους τους τόνους και σε όσους έχουν την υπομονή να ακούσουν την ανάλυσή της ότι «οι αρχές και οι κανόνες του ΔΝΤ δεν παραβιάζονται». Είπε συγκεκριμένα ότι είναι απαραίτητη η επιθεώρηση του Ταμείου με την κλασσική της μορφή, δηλαδή με την απόλυτη πρόσβαση σε υπουργεία και οργανισμούς στα στελέχη του Ταμείου. Όμως, αυτόν τον τρόπο της αξιολόγησης τον απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση. Στο ΔΝΤ απαντούν ότι «η αξιολόγηση είναι αξιολόγηση, κάναμε μία υποχώρηση τον Φεβρουάριο για να βοηθήσουμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά επανερχόμαστε στην παλιά λογική, διότι χωρίς συμφωνία που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, τα μέλη του Δ.Σ. δεν θα τη συζητήσουν».

Η παραπάνω εικόνα, όπως την περιέγραψε η πηγή, δεν είναι αναγκαστικά άσχημη για την ελληνική κυβέρνηση υπό την αίρεση ότι οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί πραγματικά σκέφτονται διαφορετικά από τους τεχνοκράτες του Ταμείου. Εάν επιθυμία τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα, τότε πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της σκλήρυνσης του ΔΝΤ και να απαλλαγούν από αυτό. Αλλά όντως έχουν έτσι τα πράγματα, αναρωτήθηκε η πηγή, ή χώρες όπως η Γερμανία εκμεταλλεύονται την αλλαγή της στάσης του ΔΝΤ για να δημιουργούν προβλήματα για την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή είναι εκτός συζήτησης από την πλευρά του Ταμείου οτιδήποτε άλλο εκτός της κλασσικής επιθεώρησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ότι αφορά το ΔΝΤ η πηγή είναι απόλυτη ότι για να συμπεριλαμβάνεται στους Θεσμούς πρέπει απαραιτήτως να τηρηθούν οι κανόνες. Όμως αποδέχεται τον αντίλογο και παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή η ενδιάμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους, με την ανάληψη εκ μέρους τους της στήριξης της Ελλάδας, είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα μας.

Διευκρινίζεται ότι σε μεταγενέστερο στάδιο και στην περίπτωση συμφωνίας σε νέο Πρόγραμμα, το Ταμείο δεν έχει πρόβλημα να συμμετάσχει εάν ξεκαθαριστούν οι όροι και γίνουν σεβαστοί οι κανόνες και οι αρχές του. Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο Πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 δις. Ευρώ.

www.ethnos.gr, www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: