Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα πραγματοποιήσει, από τις 11 έως τις 14 Μαΐου, επίσκεψη στην Τουρκία. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες το λεπτομερές πρόγραμμά του, που έχει ως εξής:

Την Δευτέρα 11 Μαΐου, ο κ. Κοτζιάς θα γίνει δεκτός στην Κωνσταντινούπολη από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ahmet Davutoğlu.

Την Τρίτη 12 Μαΐου, θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον ομόλογό του, Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, με τον οποίο «θα συζητήσουν διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Των διμερών συναντήσεων στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα θα προηγηθεί, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα γίνει δεκτός από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα (Α.Θ.Π.), τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Από τις 13 έως τις 14 Μαΐου, ο Νίκος Κοτζιάς θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από διπλωματικές πηγές της Αθήνας, οι συζητήσεις του Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία θα επικεντρωθούν και στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα πλαίσια πάντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, «αλλά συχνά εμπίπτουν σε αυτές τις σχέσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «η νέα δυναμική επανέναρξης των ενδοκοινοτικών συνομιλιών», μετά και από την επικράτηση του Μουσταφά Ακιντζί ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη Κύπρο, «προσδίδει στην επίσκεψη Κοτζιά στην Τουρκία ιδιαίτερη σημασία».

Πριν λίγες μέρες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι λύση στην Κύπρο μέχρι “να φύγει και η τελευταία τουρκική μπότα” από το νησί, δεν νοείται. Η δήλωση είχε αναπαραχθεί από όλα τα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: