Τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα-Στη Γερμανία πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση




Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών όταν στις 5 Ιουνίου έρθει η ώρα για πληρωμή των 300 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε ότι οι αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη για να εξετάσουν τις εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Ελλάδας και των δανειστών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα πρέπει να ξεπληρώσει τέσσερα δάνεια συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον επόμενο μήνα αρχίζοντας με τη δόση των 300 εκ. ευρώ στις 5 Ιουνίου.

Αν δεν εξευρεθεί συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να δοθούν νέα δάνεια στην Αθήνα, η Ελλάδα πιθανόν να μην μπορέσει να ξεπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ. Αυτό θα μπορούσε να είναι η απαρχή μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Στο Βερολίνο, όμως, ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι η Ελλάδα έχει δείξει την επιθυμία της να ανταποκριθεί στις χρεωστικές υποχρεώσεις.

«Το βρίσκω ενθαρρυντικό, αν αληθεύει, ότι οι Έλληνες εξέφρασαν χθες την επιθυμία τους να ξεπληρώσουν τα 300 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι δεν μιλάμε για κατάσταση στάσης πληρωμών γύρω στις 5 Ιουνίου, ούτε πριν, ούτε αμέσως μετά», πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ, Reuters – Γερμανία-ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Βέλγιο-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: