Τελική ευθεία για αρχή και τέλος: Τα Ην.  Έθνη καθορίζουν όλα τα βήματα θέτοντας ως κατάληξη το τέλος του χρόνου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην τελική ευθεία για την έναρξη αλλά και στην κατάληξη εντός των επόμενων μηνών εισέρχεται η διαδικασία για το Κυπριακό, όπως αναφέρουν ξένοι διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι εμπλέκονται στις διεργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι αυτοί κύκλοι θεωρούν πως είτε με λύση είτε χωρίς, η νέα αυτή προσπάθεια θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι αυτό παρόλο που δημοσίως τα Ην. Έθνη απορρίπτουν ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία κινείται σε δυο άξονες ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών.

Πρώτο, να ξεκαθαρίσει τη θέση και τη στάση της σε μια σειρά ζητήματα σε σχέση με τη διαδικασία και δεύτερο, να εμπλέξει το διεθνή παράγοντα στις προσπάθειες, ώστε να μην είναι μόνο υπόθεση των αγγλοαμερικανών και της Γραμματείας του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν και ο απεσταλμένος του, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, του ανακοίνωσε χθες «τα καλά νέα». Θα συναντηθούν το μεσημέρι του Σαββάτου, στη Μόσχα στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την αντιφασιστική νίκη. Στη Μόσχα, όπως και στη Βαρσοβία, που μεταβαίνει αύριο, θα επιδιώξει να συναντηθεί με ηγέτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ε.Ε.

Αναμένεται δε, να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μπάιντεν, του οποίου προηγούμενη προσωπική εμπλοκή στο Κυπριακό δεν απέφερε αποτελέσματα, λόγω της τουρκικής στάσης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να αναφερθεί στην εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «υπάρχει επιθυμία από αμερικανικής πλευράς» παραπέμποντας σε δηλώσεις του για  την ανάγκη εμπλοκής όλων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο Πρόεδρος θα μιλήσει με τον κ. Μπάιντεν, θα έχει συνάντηση με τον κ. Πούτιν και με τον ΓΓ του ΟΗΕ και γίνονται ενέργειες προς την κατεύθυνση όλων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σε ότι αφορά τη διαδικασία, ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συζήτησαν θέματα που αφορούν την επανεκκίνηση της προσπάθειας. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε σε ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, σημειώνοντας πως τούτο θα ανακοινωθεί μετά το δείπνο που θα παραθέσει στους Αναστασιάδη και Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν χρονικά περιθώρια, απάντησε αρνητικά επαναλαμβάνοντας ότι οι ηγέτες του ανέφεραν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και γι΄ αυτό, όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος να τους αναγκάσει να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ή χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Άιντα αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ε.Ε. Είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αυτή είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον η ενωμένη Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα πρέπει να είναι συμβατή με τα πρότυπα της ΕΕ». Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό «θα ωφελήσει τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους το ίδιο να σέβονται τις βασικές αρχές και τις διαδικασίες της ΕΕ.
«Γι `αυτό και εργάζομαι πολύ στενά με την ΕΕ και παρακολουθούν τι γίνεται με μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πολύ υποστηρικτικοί στη διαδικασία», κατέληξε.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Σε αναμονή για την πρόταση Ακιντζί – Δεσμευμένοι για τερματισμό της κατοχής

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε στον Έσπεν Μπαρθ Άιντα τη δέσμευση του για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο που θα δημιουργεί θετικές προοπτικές για τερματισμός της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας.

Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση σημειώνοντας ότι έγινε συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς το στόχο που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι συνομιλίες που είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο. Σε ερώτηση αν υπήρξε ενημέρωση προς την πλευρά μας όσον αφορά την πρόταση Ακιντζί σε σχέση με την Αμμόχωστο απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να πει κατά πόσο στην περίπτωση που η πρόταση του κ. Ακιντζί είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόταση του κ. Eroglu για την Αμμόχωστο, αν υπάρχει αντιπρόταση από την πλευρά μας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να τοποθετηθώ για ένα θέμα που δεν είμαστε ενήμεροι. Ως γενικότερο σχόλιο σε σχέση με τα ΜΟΕ ισχύει αυτό που έχω αναφέρει προηγουμένως, ότι τα ΜΟΕ στόχο έχουν, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία, να ενισχύσουν το στόχο  που καλούνται οι διαπραγματεύσεις να εξυπηρετήσουν, που είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο». Ερωτηθείς πρόσθεσε ότι «πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε. Αν δεν ενημερωθούμε (για την πρόταση) δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το συγκεκριμένο θέμα. Έχω κάνει γενικότερο σχόλιο για τα ΜΟΕ καθώς και για το γεγονός ότι δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου της νομιμότητας».

Ο ΚΟΝΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ

Τον  Μουσταφά Ακιντζί συνάντησε χθες στα κατεχόμενα ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Κόνινγκ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο εκπρόσωπος Τύπου Baris Burcu και ο «υφυπουργός εξωτερικών»  Erhan Ercin. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο ΑΙΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΤ

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον πρώην κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Ταλάτ και δεν έγιναν δηλώσεις μετά από αυτήν. Σημειώνεται ότι ο Ταλάτ επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο διεκδικώντας την προεδρία του ΡΤΚ.

ΕΙΔΑΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΑ με ανακοίνωση του τουρκικού Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, δυο ελληνικά F-16 παρενόχλησαν, για 4 φορές και για συνολική διάρκεια 6 λεπτών, 2 τουρκικά F- 16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο Αιγαίο, με εγκλωβισμό ραντάρ. Τα τουρκικά αεριωθούμενα απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, βάσει των κανόνων εμπλοκής. Κρίσιμα ραντεβού Ακιντζί στην Άγκυρα.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Ολοήμερες επαφές στην Άγκυρα μετά τις αρχικές αντιδράσεις

Η προσοχή όλων των παικτών στο Κυπριακό είναι στραμμένη στη σημερινή επίσκεψη του Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα. Στο πρώτο του ταξίδι μετά τις ψευδοεκλογές, ο κ. Ακιντζί θα μεταβεί στην Άγκυρα με ειδικό αεροσκάφος και θα έχει διαδοχικά συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον  Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανακοίνωση από το γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει πως στο ταξίδι θα τον συνοδεύουν ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί καθώς και αρμόδιοι της «προεδρίας» και του «υπέξ».

Στο αεροδρόμιο της Άγκυρας θα τον υποδεχτούν με ειδική τελετή και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Μετά τη συνάντηση θα επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Θα ακολουθήσει κατ`ιδίαν συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και στη συνέχεια συνάντηση με τις αντιπροσωπείες τους. Μετά τη συνάντηση θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του και ο Μουσταφά Ακιντζί θα επιστρέψει στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, ο Οζντίλ Ναμί έχει αναλάβει τα καθήκοντά του από τον Εργκιούν Ολγκούν. Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για «αλλαγή σκοπιάς, αλλαγή σημαίας».

Σύμφωνα με την Κίπρις, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι θα ήθελε να επωφεληθεί από την εμπειρία του κ. Ογλκούν που ξεκίνησε να ασχολείται με τον Κυπριακό από τα χρόνια του Ραούφ Ντενκτάς και πως «από όποια θέση και αν βρισκόμαστε υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της κοινότητας, της χώρας».
Ο  Ολγκούν από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Ακιντζί θα εργαστεί προσεγγίζοντας με υγιή τρόπο τις ανησυχίες και τα δικαιώματα και των δύο πλευρών στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό έχει φτάσει σήμερα σε επίπεδο που το κίνητρο για επίτευξη συμφωνίας είναι πιο μεγάλο. «Εύχομαι ότι ο συνομιλητής μας δεν θα μας απογοητεύσει και πάλι».

Ο κ. Ναμί ευχαρίστησε τον κ. Ολγκούν για την συνεργασία και την αρμονία που είχαν όσο ο ίδιος ήταν στο “υπεξ” και ο δεύτερος στη θέση του τ/κ διαπραγματευτή, χωρίς να αναφέρει οτιδήποτε για τα νέα του καθήκοντα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: