Τα παιγνίδια του Ερντογάν στη Συρία: Σύλληψη εισαγγελέων και στρατιωτικού για υπόθεση κατάσχεσης όπλων με προορισμό τη Συρία




Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος τεσσάρων εισαγγελέων και ενός αξιωματικού του στρατού οι οποίοι εμπλέκονται στην αμφιλεγόμενη υπόθεση μιας κατάσχεσης όπλων που είχαν προορισμό τη Συρία.

Οι τέσσερις εισαγγελείς είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα αφού διέταξαν να γίνει έρευνα σε πολλά φορτηγά και λεωφορεία στο Χατάι και την επαρχία των Αδάνων τον Ιανουάριο του 2014. Η εντολή δόθηκε επειδή είχαν υποψίες ότι γινόταν λαθρεμπόριο “όπλων και πυρομαχικών” με τη Συρία.

Στη συνέχεια ωστόσο κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο διάφορα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία τα κατασχεμένα φορτηγά ανήκαν στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και μετέφεραν όπλα σε Σύρους ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Άγκυρα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι βοηθά με οποιονδήποτε τρόπο τους ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας, όπως για παράδειγμα την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μολονότι επιθυμεί την ανατροπή του Άσαντ από την εξουσία.

Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Twitter, να αναδημοσιεύουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Οι τέσσερις εισαγγελείς κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και αν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή. Την Τετάρτη οι δύο από αυτούς, ο Σουλεϊμάν Μπαγκριγιανίκ και ο Οζτσάν Σισμάν, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Αντάλια και τα Άδανα αντίστοιχα. Ο τρίτος, ο Αζίζ Τακτσί, δεν βρισκόταν στο σπίτι του στο Ζονγκουλντάκ, στη βόρεια Τουρκία, όμως ο συνήγορός του ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραδοθεί. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πού βρίσκεται και τι προτίθεται να πράξει ο τέταρτος εισαγγελέας, ο Αχμέτ Καρατζά.

“Ζήσαμε μια νύχτα κατά την οποία γελοιοποιήθηκε ο νόμος” και η τάξη των πραγμάτων ανατράπηκε, δήλωσε ο Μπαγκριγιανίκ, ο πρώην γενικός εισαγγελέας των Αδάνων. “Σήμερα είμαι κρατούμενος μόνο και μόνο επειδή δεν υπέκυψα στις απειλές και την εντολή του κυρίου υπουργού: “Μην ερευνήσετε αυτά τα φορτηγά” και δεν εμπόδισα τους συναδέλφους μου να το κάνουν. Τι άλλο να πω; Αυτοί είναι οι νόμοι. Δουλειά μου είναι να εφαρμόζω τον νόμο” συνέχισε.

Το δικαστήριο έκανε επίσης δεκτό το αίτημα του ανώτατο συμβουλίου δικαστών της Τουρκίας (HSYK) και διέταξε τη σύλληψη του συνταγματάρχη Οζκάν Τσοκάι, του πιο υψηλόβαθμου στρατιωτικού της περιοχής, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: