Στροφή και νέο πακέτο, αλλιώς ο “Τιτανικός” παίρνει τον δρόμο του, ισχυρίζεται η Die Welt




Την ανάγκη να προσφύγει η Ελλάδα σε τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι προδιαγράφουν κύκλοι των θεσμών σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ενώ το κλίμα στην διαπραγμάτευση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, περιγράφεται με το παράδειγμα του Τιτανικού.

Όπως δηλώνουν στην γερμανική εφημερίδα, ακόμη κι αν η Ελλάδα πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ, τα χρήματα θα εξαντληθούν το καλοκαίρι και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα βοήθεια, που θα υπόκειται σε νέους όρους.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα το ”πουλήσει” αυτό στο λαό του, όταν ήδη έχει πολιτική εντολή για ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος», αναφέρουν διαπραγματευτικοί κύκλοι στη γερμανική εφημερίδα. Τονίζουν όμως ότι η Ελλάδα όμως χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια. «Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε ήδη τώρα να το διαπραγματευόμαστε», υπογραμμίζουν.

Τιτανικός

Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι παρά τα σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες, η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη. Το κλίμα θυμίζει Τιτανικό, λέει στη γερμανική εφημερίδα άνθρωπος ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, και προσθέτει ότι είναι καλύτερο, αλλά τι σημασία έχει αν το πλοίο βυθίζεται.

Οι Έλληνες και οι Θεσμοί συμφώνησαν επί της αρχής, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να δεσμευθεί για συνολική εφαρμογή τώρα. «Ακόμη και οι Έλληνες διαπραγματευτές ανά διαστήματα εκφράζουν απόγνωση γιατί δεν ξέρουν τι θέλει να πετύχει η κυβέρνησή τους», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τη στροφή στη στάση του. Περιμένω ότι θα γίνει σύντομα. Ίσως την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι πρέπει να το κάνει τώρα. Οι υπουργοί του δεν το έχουν καταλάβει», αναφέρουν κύκλοι των Θεσμών στην εφημερίδα.

Για τρίτο πακέτο βοήθειας μιλά και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας στην εφημερίδα Bild. Στην Ελλάδα θα δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας μόνο αν η χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, υποστηρίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: