Stratfor: Ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές στα τέλη Μαίου




Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της χώρας, ενώ η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει τη δόση προς το ΔΝΤ. Οι εξελίξεις αυτές θα καθυστερήσουν μια μεγαλύτερη κρίση, αλλά πιστοποιούν επίσης ότι τα δύο μέρη βρί8σκονται μακριά από μια μόνιμη συμφωνία, αναφέρει το STRATFOR σε ανυπόγραφη ανάλυσή του με τίτλο «A Semblance of Progress Between Greece and Its Lenders».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το Eurogroup αναγνώρισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν σημαντικά θέματα διαφωνίας. Το Eurogroup συνεχίζει να πιέζει την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία και το συνταξιοδοτικό, όπως και για τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα που προκαλούν την αντίδραση της κυβέρνησης.

Η Αθήνα συνεχίζει να ζητά τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup πριν από τα τέλη Μαΐου για να διασφαλίσει τα κεφάλαια για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Το Stratfor θεωρεί ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα επιτύχουν προσωρινή συμφωνία στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου που θα αποδεσμεύει την τελευταία δόση δανείου στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης. Η όποια απόφαση ωστόσο δεν θα θέτει τέλος στην ελληνική κρίση. Το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας λήγει στα τέλη Ιουνίου αλλά η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 3,4 δις ευρώ τον Ιούλιο και γι’ αυτό τα δύο μέρη θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν μια νέα συμφωνία.

https://www.stratfor.com/analysis/semblance-progress-between-greece-and-its-lenders

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: