Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ βλέπει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, αλλά συμπληρώνει ταυτόχρονα ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος, το οποίο ακόμα βλέπει μακριά.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους ότι τα τεχνικά κλιμάκια Βρυξελλών και Αθηνών «εργάζονται πολύ σκληρά αυτή την στιγμή», και ότι αυτό «είναι ακριβώς που έχουμε κερδίσει»

Στην Αθήνα, υπάρχει η αίσθηση ότι όλες οι προσπάθειες κατατείνουν στο να υπάρξει μία συμφωνία, κυρίως επί των μεταρρυθμιστικών μέτρων, ώστε, όπως είπε στο ΚΥΠΕ στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, “να πάμε σε έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη”.

Βασικός στόχος της Αθήνας, που εκφράζεται ευθέως από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι «να εκτιμηθεί η τρέχουσα προσπάθεια και να επιτευχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι, όπως κατά δημοσιογραφικες πηγές ειπώθηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο τη Πέμπτη, θα αρχίσει η έστω και σταδιακή ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ώστε αφενός η χώρα να μην προσέρχεται στη διαπραγμάτευση υπό συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, αφετέρου να μην επιδεινώνεται η κατάσταση στην αγορά και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Λέγεται μάλιστα, πως έχει σταλεί από την Αθήνα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το μήνυμα να απελευθερώσει την αύξηση των ορίων των εντόκων γραμματίων, ώστε να πάρει η χώρα «την χρηματοδοτική ανάσα που τόσο της χρειάζεται».

Αξιωματούχος διπλωματικής υπηρεσίας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «ουδέποτε ήσαν τα πράγματα τόσο οριακά», όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, «με τα χρήματα να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα».

Σε ερώτηση γιατί δεν βοηθάται η Αθήνα, όπως ζητεί η κυβέρνηση, με μία προπληρωμή που θα δώσει σε κάθε πλευρά περιθώριο διαπραγμάτευσης δίχως πίεση, η απάντηση ήταν πως «οι εταίροι ακόμα περιμένουμε από την νέα κυβέρνηση να δείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί».

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην ενίσχυση του επιχειρήματος ότι «οι κόκκινες γραμμές είναι καθορισμένες, και δεν θα τις υπερβούμε με τίποτα».

Αυτές είναι, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις «ζωτικών εθνικών επιχειρήσεων», η προστασία της πρώτης κατοικίας (με αξία αγοράς έως και τα 200.000 ευρώ – εδώ, λέγεται, έχει υπάρξει «μια μικρή υποχώρηση»), και τα εργασιακά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε αφίσες με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς με σύνθημα «Δεν εκβιαζόμαστε – Ούτε ένα βήμα πίσω», που πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν ότι αποτελεί «μήνυμα προς εγχώρια αυτιά».

Πιο σκληροί τόνοι κατά των εταίρων χρησιμοποιούνται τις τελευταίες μέρες από τη λεγόμενη Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος εκφραστής της οποίας είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Εταίροι και δανειστές καλούν την κυβέρνηση σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση» και καλείται η κυβέρνηση «να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό και να του μιλήσει απερίφραστα για εναλλακτικές λύσεις», αναφέρει στην ιστοσελίδα Iskra που φιλοξενεί τις θέσεις της «τάσης».

Μέσα σε αυτό το «θολό τοπίο», όπως χαρακτηρίζεται από έγκυρα ελλαδικά ΜΜΕ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στα κλιμάκια, με τους εταίρους και δανειστές να επιμένουν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να «κλείσουν» μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη και οριστική, και όχι ενδιάμεση, όπως επιθυμεί η Αθήνα, συμφωνία.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΜΚ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: