Για τον Ερντογάν φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον ίδιο




O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη να «κάνει το καθήκον» της απέναντι στους μετανάστες, ενώ υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη από την πλευρά της περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Η Τουρκία δαπάνησε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια (4,9 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να υποδεχθεί και να παράσχει φροντίδα σε 1,7 εκατομμύρια Σύρους και σε 300.000 Ιρακινούς που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς προσφύγων ή σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στα Τίρανα, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

«Όλοι μας έχουμε υπάρξει μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο οι μετανάστες χάνουν την ζωή τους στη Μεσόγειο ή αλλού και έχουμε δει ξεκάθαρα τη στάση της Ευρώπης προς εκείνους» επισήμανε ο ίδιος.

«Μήπως είμαστε αδιάφοροι προς αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν καταφύγιο; Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν πρέπει να τους προτείνουν μία λύση;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης υποχρεώσεις και ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του» κατέληξε ο Ερντογάν.

Ενίσχυση των διμερών σχέσεων και παρεμβατικό ρόλο επιδιώκει η Άγκυρα, μέσω αναθεώρησης της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ

H Τουρκία και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενεργοποιούν πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, η οποία, στην παρούσα μορφή της, δεν ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Η κεντρική επιδίωξη της Άγκυρας εντοπίζεται στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στους συμβουλευτικούς μηχανισμούς, αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με επισήμανση του Τούρκου υπουργού.

Η δεύτερη επιδίωξη είναι η οριστική επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη συμβατότητα εφαρμογής των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που υπογράφει η ΕΕ με τρίτες χώρες.

Σε τρίτο επίπεδο, η Τουρκία επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών της σχέσεων με την ΕΕ, στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, των δημόσιων προμηθειών, αλλά και του κλάδου των υπηρεσιών.

Παράλληλα, η Τουρκία διεκδικεί τη συμμετοχή της στην Υπερατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Η αρμόδια επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμοστρομ εκτιμά, επίσης, ότι το πλαίσιο της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει περισσότερους τομείς διμερούς συνεργασίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σύγχρονες ανάγκες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: