ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορούμε και δεν θα μετατρέψουμε τον ελληνικό λαό σε Σίσυφο των μνημονίων και της λιτότητας»




«Δεν μπορεί να είναι συμφωνία το να μπαίνει η κυβέρνηση σε μια συζήτηση, να είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις σε κάποια πράγματα και όλο αυτό να γίνει για να πάρει ρευστότητα για να βγάλει το μήνα», τόνισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και πρόσθεσε ότι «αυτή η συζήτηση πρέπει να συνδεθεί με το μέλλον, με το χρέος».

Το ζήτημα του χρέους έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, να βγάλει από το λαιμό της τη θηλιά του χρέους και όλα αυτά τα χρήματα να διοχετευτούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο Τάσος Κορωνάκης ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παραγωγή νέου πλούτου και η αναδιανομή του και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πέραν των δύο – τριών μηνών σκληρής διαπραγμάτευσης, το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, την επιστροφή των νέων επιστημόνων και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι επειδή αυτά συνδέονται με την συζήτηση για το χρέος, «αν είναι να κάνεις μια υποχώρηση κάπου, αυτή πρέπει να την κάνεις με βάση την προοπτική που θα δώσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια».

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι κομβική η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, διότι αποτελούν την «καρδιά της λιτότητας» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία για 3% πλεόνασμα φέτος και 4,5% του χρόνου θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και εκ νέου βύθιση της χώρας σε ύφεση. «Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί με τις σημερινές συνθήκες να πορευτεί η χώρα με πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1% – 1,5%», είπε.

Αναφορικά με τη χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Προεδρείου της ΚΟ, είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα ενημέρωσης για το πως εξελίσσεται η συζήτηση στα διαφορετικά επίπεδα» και εξήγησε ότι «βγαίνουν πολύ συχνά ειδήσεις, που εμφανίζονται ως δεδομένες παραδοχές της κυβέρνησης, ενώ δεν ισχύει».

Ακόμη ο κ. Κορωνάκης είπε ότι παρά το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό της ενέργειας του κόμματος έχει απορροφηθεί στην διαπραγμάτευση, αυτό δεν σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταματήσει να λειτουργεί ως κόμμα και εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση πως «αυτό το διάστημα θα υπάρξουν και κινηματικές πρωτοβουλίες που θα βάζουν έντονα το ζήτημα της στήριξης των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης και της διεκδίκησης μιας λύσης χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα».

«Δεν μπορούμε και δεν θα μετατρέψουμε τον ελληνικό λαό σε Σίσυφο των μνημονίων και της λιτότητας», τόνισε.

Εξ άλλου, ο κ. Κορωνάκης δεν απέκρυψε τον προβληματισμό για τη συζήτηση κυβέρνησης και κόμματος και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξασφαλίσει οτι θα φθάνουν στην κυβέρνηση οι γνώμες, οι διαφωνίες και οι προτάσεις του κόμματος, προσθέτοντας ότι «δεν συμφωνώ, όμως, ότι το κόμμα πρέπει να ορίζει τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το κράτος. Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης».

«Έτσι κάθε φορά η κυβέρνηση παίρνει και την ευθύνη των επιλογών και θα κριθεί και από το έργο και από το αποτέλεσμα. Δημιουργεί όμως – κατά την γνώμη μας – ένα επικοινωνιακό κόστος, μια ρωγμή στην σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία η χρήση προσώπων, που έχουν διαδραματίσει ρόλο ειδικά στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η θέση του κόμματος είναι καθαρή και είναι σε γνώση της κυβέρνησης η διαφωνία του κόμματος για συγκεκριμένες επιλογές. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει πρόσωπα και να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών των επιλογών. Το αποτέλεσμα θα μας κρίνει όλους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Τάσος Κορωνάκης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και είπε ότι «η κυβέρνηση μέρα – μέρα, νόμο – νόμο ξηλώνει το μνημόνιο».

Σε σχέση με την «ιστορία των λειψάνων στα Νοσοκομεία», διατύπωσε τον σεβασμό του στους πιστούς και στον τρόπο που επιλέγουν να πιστεύουν στην θρησκεία τους, αλλά υπενθύμισε ότι «η Αριστερά έχει όλο το αξιακό φορτίο της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού και την αντίληψη διάκρισης κράτους – θρησκείας» και τόνισε ότι «το κράτος οφείλει να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών στην θρησκευτική λατρεία. Μόλις ξεπεράσουμε τον σκόπελο της διαπραγμάτευσης, όμως, έχουμε να κάνουμε μεγάλη συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα, για την σχέση του κράτους με την εκκλησία, της παιδείας με την εκκλησία, την εκκλησιαστική περιουσία».

Τέλος σχετικά με το κάλεσμα της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό και στους λαούς της Ευρώπης, ο Τάσος Κορωνάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «δοκιμάζει τα όρια της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Καλείται να επιλέξει σήμερα αν Σύνταγμά της είναι η λιτότητα ή η δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν είναι κάτι που αφήνουμε στους από πάνω να το διαχειριστούν. Η δημοκρατία είναι ενεργή, όσο ο ίδιος ο κόσμος μπαίνει στη μάχη για να την υπερασπιστεί. Γι’ αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης. Το τι θα γίνει στην Ελλάδα τους αφορά όλους, τους αφορά ποια θα είναι η κατάσταση στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλούμε και τους λαούς της Ευρώπης και την ελληνική κοινωνία να βγει μπροστά και να πάρει την ελπίδα στα χέρια της».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: