Συμφωνία σε μέρες ή εβδομάδες «βλέπει» ο Γιάννης




Συμφωνία «σε μέρες ή εβδομάδες» “βλέπει” ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ανέφερε μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στο Βέλγιο για το European Business Summit, όπου το απόγευμα θα συμμετέχει σε πάνελ συζήτησης μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταβάλει την Τρίτη τη δόση των 750 περίπου εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, ένας λόγος που έχει καθυστερήσει η συμφωνία είναι η επικέντρωση στα διαδικαστικά για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης, ενώ, όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συζήτηση για τη μετά Ιούνιο εποχή και για τη γενικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία για τη μετά Ιούνιο εποχή πρέπει να περιέχει απαραιτήτως τρία στοιχεία: ένα νέο επενδυτικό πακέτο, ρυθμίσεις για τη διαχείριση του χρέους και για την καταπολέμηση της φτώχιας.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως είναι «μύθος» ότι η Ελλάδα δεν παρέδωσε λίστα μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως τρεις είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης: να καταλήξει σε μια λογική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, να κινητοποιήσει τη δημόσια περιουσία μέσα από ιδιωτικοποίησεις με τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεται η ίδια, μακριά από τη λογική του ξεπουλήματος, και να προχωρήσει σε μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, είπε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να εκμοντερνιστεί, ενώ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα στα στάνταρντς του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Χρ. Βασιλάκη Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: