«Σημαντικές προσεγγίσεις» στις διαπραγματεύσεις, εκτιμά ο Γιούνκερ, αλλά ο Τίμερμανς δεν βλέπει “σχέδιο Β”




«Το Eurogroup βλέπει «σημαντικές προσεγγίσεις»» τιτλοφορείται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η οποία επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η εφημερίδα από κύκλους που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, κατά την τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup την Παρασκευή το βράδυ έγιναν «σημαντικές προσεγγίσεις» σε πολλά ζητήματα, αν και ακόμη δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για πλήρη υπέρβαση των εμποδίων.

Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή στην Frankfurter Allgemeine, ο Γιούνκερ σε εσωτερικό έγγραφο επεσήμανε ότι πλέον βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομίλησε την προηγούμενη εβδομάδα τρεις φορές με την Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 17 δισεκ. ευρώ, ενώ προτίθεται να υιοθετήσει ενιαίο ΦΠΑ με τον μειωμένο να παραμένει μόνο για κάποια προϊόντα.

Παράλληλα η FAS σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον Γιούνκερ εμφανίστηκε πρόθυμος να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την παροχή 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, την ανάγκη για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις διαμηνύει η Κομισιόν, μέσω του αντιπροέδρου της, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt αποκλείει την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα είναι πραγματική πρόοδος» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag και απευθύνοντας ουσιαστικά έκκληση προς την Αθήνα και τους δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B), σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, τονίζοντας: «Αν δουλεύεις σε ένα plan B, ουσιαστικά έχεις εγκαταλείψει το plan Α».

Οσο για το αν εκτιμά ότι θα υπάρχει σημαντική εξέλιξη στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Τίμερμανς απαντά: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι απτή πρόοδος. Η Κομισιόν, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε αυτό να γίνει δυνατό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: