Σήμα για βοήθεια δίνουν οι ΗΠΑ στο ΔΝΤ, ισχυρίζονται οι Γερμανοί




Οι ΗΠΑ δίνουν σήμα για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα: αν η Αθήνα είναι έτοιμη για μεταρρυθμίσεις θα στηρίξουν νέα βοήθεια μέσω του ΔΝΤ, σημειώνει η Welt –η είδηση θα αρέσει στην Ανγκελα Μέρκελ που θέλει την συμμετοχή του Ταμείου στην ελληνική διάσωση, αναφέρει η εφημερίδα.

Καμία προσέγγιση με ουσιαστικές συνέπειες γράφει η Bild μετά τη συνάντηση Merkel-Τσίπρα. Θα καθυστερήσει κι άλλο η λύση στο ελληνικό δράμα, σημειώνει η Welt. Τους κινδύνους ενός Grexit υπενθύμισε ο Juncker –δε μπορούμε να διώξουμε έτσι απλά την Ελλάδα από το ευρώ δήλωσε καλώντας την Ελλάδα να επιδείξει αλληλεγγύη απέναντι στην αλληλεγγύη των εταίρων. Τo διακύβευμα δεν έχει μόνο νομισματική και οικονομική διάσταση, διακυβεύεται και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων (και Focus).

Είναι κρίμα που μετά από τρεις μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, σημείωσε ο Εσθονός ΥπΟικ, S. Sester. Στο προσκήνιο της Συνόδου στη Ρίγα το ελληνικό ζήτημα. Δεν έγινε λόγος για το περιεχόμενο της συζήτησης των τριών: Τσίπρα-Merkel-Hollande. Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική πλευρά: Είμαστε κοντά σε συμφωνία –υπάρχουν ωστόσο ακόμα οι γνωστές διαφορές. Λιγότερο αισιόδοξη η Γερμανία: συμφωνήθηκε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε γερμανός εκπρόσωπος τύπου χωρίς να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις. (Bild) Η Αθήνα αισιοδοξεί, λιγότερο αισιόδοξα τα μηνύματα από Βρυξέλλες. Απίθανο το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, υποστηρίζουν κύκλοι στις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση των G7, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥπΟικ, M. Jaeger. (Focus)

Η Ελλάδα περιμένει υποχώρηση της Merkel, γράφει η FAZ. Όμως η μέχρι τώρα τακτική του Τσίπρα, να συνομιλεί με πολιτικούς ηγέτες για να παρακάμψει το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, έχει αποτύχει. Ωστόσο, συνεχίζουν τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και τα ελληνικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν πως η Merkel θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Πλησιάζει το Grexit στο πόκερ με την Ελλάδα: Καθαρή λύση στο ελληνικό ζήτημα είναι πλέον αδιανόητη, εκτιμά o Musseler στη FAZ. Ακόμα και αν η Ελλάδα είναι έτοιμη, εκτός από τον ΦΠΑ, να προβεί και σε μίνι-μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά, αυτό δεν αρκεί, λέγεται στις Βρυξέλλες –ο χρόνος πιέζει. Ο χρόνος δεν επαρκεί, ακόμα κι αν η στάση της Αθήνας αλλάξει ριζικά,, η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Αθήνα δεν είναι μακριά, δηλώνει διπλωμάτης της ΕΕ.

Στο μεταξύ και η πίεση στην ΕΚΤ αυξάνεται. Το να σέρνεται το ελληνικό ζήτημα και στο διάστημα του καλοκαιριού μόνο θα επιδεινώσει τα πράγματα, προειδοποιούν διπλωμάτες της ΕΕ –το ελληνικό χρέος αυξηθεί, και θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο. Hartz IV για την Ελλάδα; Μεγάλος ο προβληματισμός στη Γερμανία για την Ελλάδα: η γερμανική κυβέρνηση δε θέλει να εγκαταλείψει τελείως την Ελλάδα ούτε όμως και χαλάσει το «πολιτικό της πρόσωπο», γράφει η FAZ. Τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση είναι τα επίμαχα ζητήματα. Στο μεταξύ συζητιέται ως εξαιρετικά πιθανό το μέχρι τώρα αδιανόητο: το Grexit.

O Schaeuble δεν το αποκλείει πια. Και το CDU/CSU εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα: επικρατέστερη φαίνεται η σκέψη για μικρές δόσεις οικονομικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τουλάχιστον κάποιες ζωτικές λειτουργίες του κράτους, όπως νοσοκομεία και τράπεζες. Η επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δημιουργεί ταραχές εντός του CDU/CSU, γράφει και η Bild –προβληματίζει η έγκριση επιπλέον βοήθειας για την Ελλάδα. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να ζητήσει η Merkel ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανική βουλή.

Στο 50-60% οι πιθανότητες για ελληνική χρεοκοπία μέσα στο επόμενο εξάμηνο, εκτιμά Andreas Höfert, οικονομολόγος της UBS –θα παραμείνει όμως η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης. Θα γίνει κούρεμα και θα δοθεί επιπλέον βοήθεια, προσθέτει. (Focus) H Moody’s προειδοποιεί για κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Ο Βρετανός ΥπΕξ συνιστά στους βρετανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα να έχουν μαζί τους αρκετά χρήματα. (Focus) Ας πάψει πια το Grexit να θεωρείται «ταμπού»: έτσι οι εταίροι επιτρέπουν στην Αθήνα να τους εκβιάζει, εκτιμά ο Ph. Plickert στη FAZ. Ένα Grexit είναι πλέον διαχειρίσιμο και για την Ελλάδα δε θα είναι το τέλος του κόσμου: θα σημάνει γι’ αυτήν την ανάγκη της αλλαγής και για τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες τον κίνδυνο του να πιστεύουν αριστερο-λαϊκιστικές υποσχέσεις. Και γιατί να δοθεί τρίτο πακέτο στην Ελλάδα; οι ιδεολογικές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του επιτρέψουν να δεσμευθεί σε μια βιώσιμη πολιτική της οικονομίας της αγοράς.

Οι πολιτικο-νομικές, κοινωνικο-πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι οι χειρότερες μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με μελέτη της BDO. (Welt) Μειώνει η Ελλάδα τους μισθούς των διοικούντων του ΤΧΣ. (Welt)

Η τρόικα μας βοήθησε να βγούμε από την ύφεση, δηλώνει στη FAZ o κύπριος ΥπΟικ Χ. Γεωργιάδης –ας ακολουθήσει και η Ελλάδα το παράδειγμα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για να σωθεί, τονίζει

Στην ανάγκη φίλοι: Γαλλία και Γερμανία περιορίζονται σε συνεργασία για τη διαχείριση κρίσεων: απέχουν από πολιτικά ρηξικέλευθες κινήσεις.(SZ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: