Σε εταιρία Bitcoin σύμβουλος ο Γιάνης μέχρι δυο μήνες μετά την υπουργοποίηση – Η απάντησή του




Σύμβουλος εταιρείας από την Σιγκαπούρη που λανσάρει τα περίφημα Bitcoins φέρεται να είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως υποστηρίζει με δημοσίευμά του το «Πρώτο Θέμα».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της e-mail στο οποίο διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, με την επωνυμία Tembusu Systems, δηλώνει πως ο κ. Βαρουφάκης διατηρούσε τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΥΠΟΙΚ, ρόλο συμβούλου σε αυτήν.

Αναφέρεται μάλιστα ότι ακόμη και σήμερα μπορεί να αναζητήσει κανείς τον κ. Βαρουφάκη στο επίσημο site της εταιρείας, στη διεύθυνση: http://www.tembusu.sg/, όπου όχι μόνο μπορεί να βρει το προφίλ του ανάμεσα στα υπόλοιπα των στελεχών της εταιρείας, αλλά αναφέρεται και η ιδιότητά του ως συμβούλου.

Συγκεκριμένα, στο site της εταιρείας, αναφορικά με τα στελέχη της, αναφέρεται:

Who are the people behind TRUST?

Tembusu Systems is the company behind TRUST. The founders are Andras Kristof, Jarrod Luo and Peter Peh. They are supported by a highly experienced team of advisors, including: Mikkel Larsen, Managing Director of DBS Prof. David Lee, Professor of Quantitative Finance (Practice) at SMU, Director, Sim Kee Boon Institute for Financial Economics, Academic Director, Global Master of Finance Dual Degree Prof. Yanis Varoufakis, Professor of Economic Theory at the University of Athens and a private consultant for Valve Corporation.

Η αποκάλυψη δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, καθώς το Bitcoin θεωρείται μια «ακραία» αλλά και πρωτοποριακή μέθοδος οικονομικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιστορία ξεκινά περίπου τον Νοέμβριο του 2014 όταν η διαχειριστική ομάδα μιας εταιρείας από τη… Σιγκαπούρη με την επωνυμία Tembusu καλωσόριζε στην ομάδα συμβούλων της τον επιφανή ακαδημαϊκό Γιάνη Βαρουφάκη. Οι ιδρυτές της μάλιστα τόνιζαν πως πρότειναν συνεργασία στον κ. Βαρουφάκη επειδή εκτίμησαν την εξαιρετική δουλειά που έκανε στον σχεδιασμό μιας «ψηφιακής οικονομίας» για λογαριασμό της εταιρείας online βιντεοπαιχνιδιών Valve Corporation.

Μέχρι τότε η Tembusu είχε διακριθεί για το λανσάρισμα του Bitcoin, αλλά και για το γεγονός πως αυτή πρώτη είχε τολμήσει να εγκαταστήσει στη Σιγκαπούρη αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜs) τα οποία προμήθευαν κάθε ενδιαφερόμενο με Bitcoins (έναντι πραγματικών χρημάτων) και ετοιμαζόταν να περάσει στο επόμενο στάδιο, στο λανσάρισμα μιας «νέας εποχής στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών», στην «επόμενη ημέρα μετά το Bitcoin».

Ο κ. Βαρουφάκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία μετείχε ως σύμβουλος στη δραστηριοποίησή της μήνες μετά την υπουργοποίησή του, παρά την προφανή αναντιστοιχία της θέσης του ως υπουργός της κυβέρνησης με την παράλληλη απασχόλησή του σε μια ιδιωτική εταιρεία…

Μάλιστα, όπως λένε ειδικοί της αγοράς, συνήθως τέτοιες θέσεις σε παρόμοιες εταιρείες αμείβονται με το λεγόμενο καθεστώς των stock options. Δηλαδή οι σύμβουλοι λαμβάνουν αντί αμοιβής μετοχές της εταιρείας. Στόχος τους, λοιπόν, είναι η περαιτέρω επέκταση και ευημερία της εταιρείας ώστε αναλογικά οι μετοχές τους να πολλαπλασιάζουν την αξία τους.

Η ταυτότητα της εταιρείας από τη Σιγκαπούρη

Με την προσθήκη πλειάδας ειδικών συμβούλων η Tembusu προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών συναλλαγών με την επωνυμία TRUST Framework. Μια πλατφόρμα που υιοθετεί μεν τη λογική του Bitcoin, του ψηφιακού νομίσματος, αλλά με δικλίδες ασφαλείας που αποτρέπουν κάθε κίνδυνο διαρροής συναλλαγών ή χακαρίσματος των ψηφιακών λογαριασμών και κλοπής των ηλεκτρονικών αρχείων των συναλλαγών.

Η ιδέα της πλατφόρμας αυτής προσέλκυσε μάλιστα ήδη το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών, με την Τembusu να ανακοινώνει, στις 29 Ιανουαρίου πως έλαβε ήδη μια επενδυτική «ένεση» ύψους 887.000 δολαρίων (ή αλλιώς 1,2 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης) για να αναπτύξει περαιτέρω την ηλεκτρονική της πλατφόρμα.

Σημειώνεται, ότι από τα πρώτα του χρόνια ως καθηγητής ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται εμπνευστής πρωτοποριακών θεωριών, οι οποίες δυνητικά μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στη διεθνή οικονομική σκηνή.

 

Η απάντηση του υπουργού

Η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο κυριακάτικο φύλλο της, μου περιποιεί την τιμή να επικεντρωθεί στο πρόσωπό μου δις και μάλιστα στην πρώτη σελίδα! Η τιμή θα ήταν μεγάλη αν τα σχετικά άρθρα δεν περιείχαν ανακρίβειες, που είμαι σίγουρος ότι θα διορθωθούν από την σύνταξη της εφημερίδας.

Άρθρο με τίτλο: «ΠΑΡΤΕ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ: Φύγετε από το ευρώ και σας δίνουμε κλειδωμένη ισοτιμία…»

Ποτέ ο Δρ Σόιμπλε δεν μου είπε κάτι τέτοιο στην μεταξύ μας συνομιλία, την 11η Μαΐου ή σε οποιαδήποτε προηγούμενη συνάντηση.

Με τον Γερμανό ομόλογό μου διατηρούμε καλές συναδελφικές σχέσεις και έχουμε συμφωνήσει πως ό,τι λέγεται μεταξύ μας, μένει μεταξύ μας, ως οφείλουν να κάνουν οι υπεύθυνοι υπουργοί οικονομικών χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Αυτή τη μεταξύ μας συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα. Για αυτόν το λόγο, όπως φαίνεται, κάποιοι ευφάνταστοι κατασκευάζουν μεταξύ μας διαλόγους που, όπως είναι λογικό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Άρθρο με τίτλο: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αν και υπουργός, είναι ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ BITCOIN ΣΤΗΝ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ» και «Είχε προτείνει τους εργοδότες του για συμβούλους στην Κυβέρνηση Τσίπρα»

Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Ποτέ δεν πρότεινα «εργοδότη» μου, πόσο μάλιστα την μικρή, νεόδμητη εταιρεία Tembusu, ως σύμβουλο της κυβέρνησής μας.

Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μου θα βρει αρκετά άρθρα, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, και video από ομιλίες μου, με θέμα τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών. Πρόκειται για ερευνητικό πεδίο με το οποίο είχα ασχοληθεί (σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τεχνολογικές εταιρείες του εξωτερικού), πριν κατέλθω στο στίβο της πολιτικής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ήρθε σε επαφή μαζί μου το 2013 ζητώντας μου συμβουλές καθώς οι ιδρυτές της (νέοι, ταλαντούχοι τεχνολόγοι του χώρου) διάβασαν (τυχαία όπως μου είπαν) σχετικά μου άρθρα που τα βρήκαν σημαντικά. Επειδή με ενδιέφερε ιδιαίτερα το πεδίο αυτό, καθώς θα διαμορφώσει το μέλλον των συναλλαγών διεθνώς, συνέταξα και τους προώθησα, από τις ΗΠΑ, όπου εργαζόμουν, εμπεριστατωμένη συμβουλευτική έκθεση. Σε αυτήν τους πρότεινα και περιέγραψα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών – το οποίο μάλιστα ονόμασα TRUST.

Από την παράδοση εκείνης της έκθεσης, τον Δεκέμβριο του 2014, δεν τους προσέφερα συμβουλές ούτε είχα μαζί τους καμία επαγγελματική συνεργασία. Όσο για την αναφορά του ονόματός μου ως σύμβουλό τους μέχρι σήμερα, φαντάζομαι ότι αντανακλά την αξία που δίνουν στην συνεισφορά μου εκείνη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους οργανισμούς (π.χ. το περιοδικό Science & Society της Νέας Υόρκης) που διατηρούν το όνομά μου στον κατάλογο των συμβούλων ή επίτιμων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.

Όσο αφορά την κακοήθη υπόνοια ότι εισηγήθηκα την πρόσληψη της Tembusu από την κυβέρνηση, παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσα από την σύνταξη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: