Σχέδιο τεσσάρων φάσεων από ΟΗΕ για Κύπρο: Έγγραφο συγκλίσεων, καταγραφή κατά τις συνομιλίες συμφωνηθέντων, ενδιάμεση και κατάληξη




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η επιτάχυνση της διαδικασίας, οι πολύωρες συζητήσεις στο επίπεδο των διαπραγματευτών διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν επεξεργασθεί τελικό σενάριο για το Κυπριακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στο Διεθνή Οργανισμό υπάρχει ενθουσιασμός για την πορεία της διαδικασίας, αν και ακόμη βρίσκεται στα πρώτα στάδια.

Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, στα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως εάν η διαδικασία προχωρήσει με αυτό το τέμπο, τότε θα ισχύσει το αρχικό σενάριο για διαδικασία μερικών μηνών, με στόχο την ολοκλήρωση το τέλος του χρόνου. Με βάση τους σχεδιασμούς, προγραμματίζονται τέσσερα βήματα προς το τέλος της διαδικασίας, που θα είναι συμφωνία και δημοψηφίσματα.

Πρώτο βήμα,  η διαμόρφωση ενός κοινού εγγράφου συγκλίσεων, ώστε να εισέλθει η διαδικασία στα βαθιά της διαπραγμάτευσης. Επ΄ αυτού εργάζονται οι διαπραγματευτικές ομάδες υπό τους Μαυρογιάννη και Ναμί. Μετά την ετοιμασία του εγγράφου θα ξεκινήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση. Όπως έχει συμφωνηθεί, οι συζητήσεις θα διεξάγονται με δυο παράλληλα θέματα. Για παράδειγμα συζήτηση της διακυβέρνησης με το περιουσιακό.

Το δεύτερο βήμα είναι η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και η καταγραφή των όσων θα συμφωνούνται.

Το τρίτο βήμα είναι μια κοινή συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με Αναστασιάδη και Ακιντζί. Παρά το γεγονός ότι έχει αναφερθεί πως ο Σεπτέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση, ωστόσο, από τους άμεσα εμπλεκόμενους θεωρείται τούτο νωρίς. Ο Σεπτέμβρης θα χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πίεσης, όμως  η εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα θα γίνει αργότερα, αλλά πάντα εντός φθινοπώρου. Η προσπάθεια να υπάρξει μια αξιολόγηση το φθινόπωρο που θα καταγραφεί σε ένα κοινό κείμενο, υπό τη μορφή ενδιάμεσης συμφωνίας, δεν έχει εγκαταλειφθεί, παρόλο που θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στο θέμα τούτο, για να αποφευχθούν αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι επί Έρογλου και διά στόματος του διαπραγματευτή του, Ολγκιούν, έγινε λόγος για κατάληξη σε κείμενο «Θεμελιωδών Αρχών».

Το τέταρτο βήμα θα είναι ο καθορισμός της τελικής φάσης. Για τα Ηνωμένα Έθνη το τέλος της διαδρομής είναι ο Δεκέμβριος του 2015. Χωρίς να ανακοινώνεται χρονοδιάγραμμα, θα αρχίσουν οι παρεμβάσεις από διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων πως «τα περιθώρια εξαντλούνται» και πως οι συζητήσεις πρέπει να συγκλίνουν προς μια κατάληξη.

Στο ευρύτερο περιβάλλον των συνομιλιών, θα προετοιμάζεται το έδαφος για το τέλος. Όπως αναφέρει ενημερωμένη πηγή, τα Ηνωμένα Έθνη κατά πάσα πιθανότητα να επαναρχίσουν με τις χωριστές εκθέσεις για τις καλές υπηρεσίες που θα υποβάλλονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα ενημερώνεται από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ο μπαμπούλας της αλλαγής καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όταν θα ανανεωθεί η θητεία της το Δεκέμβριο( τον Ιούνιο θα περάσει η ανανέωση χωρίς εκπλήξεις για ευνόητους λόγους).

Είναι σαφές πως ενώ ο σχεδιασμός για το Κυπριακό κινείται στη βάση ενός σεναρίου για ολοκλήρωση της προσπάθειας εντός του τρέχοντος χρόνου, είναι όμως πρόδηλο ότι ακόμη η Τουρκία δεν έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας. Πότε θα δοκιμαστεί; Με βάση τα όσα εξαγγέλλουν Τούρκοι αξιωματούχοι στο τέλος της διαδικασίας.  Όταν προφανώς  θα κριθούν αρκετά ζητήματα.

Συνάντηση γνωριμίας με κ. Μπαν

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ του Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα και η συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, συνιστά και την πρώτη εμπλοκή του Μπαν Κι Μουν στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων. Πέραν, βέβαια, των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί μετά την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Γ.Γ. θα αρχίσει, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, να επανέρχεται στο Κυπριακό σιγά-σιγά. Ο κ. Ακιντζί δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την παραμονή του στην έδρα του ΟΗΕ. Δεν είναι, όμως, επί του παρόντος ορατή η μετάβασή του στην Ουάσινγκτον για επαφές.

ΜΟΕ με πολιτικές, τεχνικές δυσκολίες και οι κάμερες του Αττίλα

ΔΕΝ θα είναι χωρίς προβλήματα η εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί την περασμένη Πέμπτη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως υπάρχει και πολιτική διάσταση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην αγγίξει η εφαρμογή τους την ουσία του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά τα οδοφράγματα η τουρκική πλευρά συμφώνησε σε δυο τα οποία και ήθελε εξαρχής, ανεξαρτήτως τι έλεγε στις συζητήσεις. Η δίοδος στη Λεύκα ήταν διαχρονικό αίτημα της τουρκικής πλευράς, το οποίο έθετε ο κατοχικός στρατός. Η περιοχή είναι ναρκοθετημένη και επιδίωξη ήταν να υπάρχει μια διέξοδος προς τις ελεύθερες περιοχές. Το άνοιγμα της Λεύκας έχει και στρατιωτική σημασία για τους Τούρκους. Σε ό,τι αφορά το οδόφραγμα της Δερύνειας, είναι προφανές πως υπήρξε αίτημα και από Ε/Κ και Τ/Κ. Η δήθεν επιφύλαξη του κατοχικού στρατού έγινε για το θεαθήναι και για να θεωρηθεί πως υπήρξε «υπαναχώρηση». Πριν περίπου ένα μήνα ο τουρκικός στρατός τοποθέτησε κάμερες στην περιοχή, προετοιμάζοντας το έδαφος για άνοιγμα του οδοφράγματος. Το γεγονός αυτό είχε καταγγελθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένα Έθνη ως παραβίαση. Για την κατεχόμενη Αμμόχωστο η δίοδος θα αποτελέσει πεδίο για οικονομική ενίσχυση και αναβάθμιση με τη διοχέτευση τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές.

Σε σχέση με τη «διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας», παρά τις εξαγγελίες, θα πρέπει πρώτα να ξεπερασθεί η νομοθεσία, η οποία απαγορεύει σε εταιρείες να έχουν συνεργασία με παράνομους παροχείς, όπως είναι οι θυγατρικές των τουρκικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα. Εταιρείες που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν σε  πρόσφατη σύσκεψη τις επιφυλάξεις τους.

Για την ενοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος, πέραν από την πολιτική διάσταση που είναι σημαντική και η σοβαρότερη πτυχή ( θα συνεργασθούν δυο ΑΗΚ;), υπάρχει και το τεχνικό πεδίο. Προηγούμενες συνδέσεις του δικτύου έγιναν, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, με ρίσκο. Για να γίνει οποιοδήποτε βήμα χρειάζεται μελέτη. Τούτο αναφέρθηκε και από τους αρμοδίους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: