Σχέδια για την αντιμετώπιση ελληνικής χρεοκοπίας από ΔΝΤ




Εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας φέρεται να επεξεργάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις εθνικές αρχές χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Ταμείου που επικαλείται η Wall Street Journal στο πλαίσιο των εν λόγω συζητήσεων το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές εποπτικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους κεντρικές τράπεζες στην περίπτωση που η χρηματοδότηση από τις μητρικές τους εταιρείες κοπεί ξαφνικά, αλλά και να διασφαλίσουν πως τα κεφάλαια για την κάλυψη καταθέσεων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της (IMF Works With Bank Regulators on Contingency Plans for Greek Default) οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες σε κάποια από τα γειτονικά χρηματοπιστωτικά συστήματα. Στη Βουλγαρία, οι θυγατρικές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank κατέχουν περίπου το 22% των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού, περίπου όσο κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στα Σκόπια. Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται επίσης σε Ρουμανία, Αλβανία και Σερβία.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες. Συζητούμε μαζί τους αναφορικά με τα έκτακτα εναλλακτικά σχέδια που έχουν και ποια μέτρα μπορούν να λάβουν»», δήλωσε ο Γιεργκ Ντεκρέσιν  υποδιευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει πως πρόκειται για μια σπάνια δημόσια παραδοχή πως οι εθνικές Αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας για την συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές, τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ προχωρούν αργά, παρά τις προειδοποιήσεις από τις ελληνικές αρχές ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεμένει από ρήματα. «Θα ήταν ανόητο για οποιονδήποτε στον κόσμο της πολιτικής το να μην ανησυχεί σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Ντεκρέσιν.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις είχε στις 30 Απριλίου επιβεβαιώσει πως το Ταμείο εξετάζει διάφορα σενάρια περιορισμού της διάχυσης της κρίσης στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εξελιχθεί ομαλά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ έχει καταρτίσει σχέδια αποτροπής διασποράς των κινδύνων από ενδεχόμενο Grexit το στέλεχος του Ταμείου είχε απαντήσει: «Δεν αναμένουμε Grexit. Σε όλα τα προγράμματα που έχουμε εμπλοκή εξετάζουμε διάφορα σενάρια».

www.in.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: