Ρωσική επιχείρηση μεταφοράς του Σερβοβόσνιου στρατηγού Μλάντιτς για νοσηλεία!




Η Ρωσία προχωρά σε μυστική επιχείρηση, ώστε να αποφυλακιστεί, τουλάχιστον προσωρινά, από τη φυλακή Σεβενίνγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, πρώην διοικητής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και να μεταφερθεί στη Μόσχα για θεραπεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού περιοδικού “Istina”.

Πρόσφατα, τον Ράτκο Μλάντιτς επισκέφθηκαν στη Χάγη η Γέλενα Γκούσκοβα, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, γνωστή για τη συμπάθεια προς τους Σέρβους και ο βουλευτής Πάβελ Ντορόχιν, ο οποίος είναι επικεφαλής Ρωσικής Επιτροπής για την προστασία του στρατηγού Μλάντιτς.

Σε δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας “Γιούταρνι Λιστ” αναφέρεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, οι κ.κ. Γκούσκοβα και Ντορόχιν συμφώνησαν, στα μέσα Ιουνίου, να ταξιδέψει στην Ολλανδία ομάδα Ρώσων γιατρών για να εξετάσουν τον Ράτκο Μλάντιτς και να ετοιμάσουν, το αργότερο έως τον Αύγουστο, τη μεταφορά του στη Μόσχα για θεραπεία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μλάντιτς είναι βαριά άρρωστος και ότι η δίκη του διακόπηκε αρκετές φορές, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

Όπως δήλωσε ο Πάβελ Ντορόχι, ο Ράτκο Μλάντιτς θα παραμείνει για ένα μήνα για θεραπεία στη Μόσχα και η Ρωσία, όπως φαίνεται, θα εγγυηθεί τη μεταφορά και αργότερα την επιστροφή του στη φυλακή του ICTY.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ο Μλάντιτς να “εξέλθει” για θεραπεία στη Μόσχα και ότι η Ρωσία διεξάγει διαπραγματεύσεις για το θέμα με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ.

Συνομιλητής του ρωσικού περιοδικού σημείωσε ότι πρακτικά είναι οι μοναδικές συνομιλίες Ρωσίας και ΝΑΤΟ από τότε που, λόγω της ουκρανικής κρίσης, οι σχέσεις Μόσχας και Δύσης υποβιβάστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο.
Ο Ρώσος βουλευτής είπε ότι “η επιχείρηση μεταφοράς του Μλάντιτς στη Μόσχα δεν είναι θέμα ιατρικής φύσης, αλλά και πολύ λεπτό πολιτικό ζήτημα”.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Ντορόχιν, “στην επιχείρηση με σκοπό να μεταφερθεί ο Μλάντιτς στη Μόσχα συμμετέχει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και ορισμένοι άλλοι ξένοι ηγέτες”.

Ο κ. Ντορόχιν ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με εκπροσώπους του ICTY, οι οποίοι “δεν είναι αντίθετοι” σε ενδεχόμενο ταξίδι του Μλάντιτς στη Μόσχα για περίθαλψη, αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από την ιατρική εξέταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Κ.Γ.), ΗΙΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: