Ρίχνει …άγκυρα στα βαθιά ο πολύς Άιντα, θέλει συζητήσεις επί της ουσίας και στοχεύει στη διαδικασία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στα βαθιά θέλει να πέσουν από την αρχή οι Αναστασιάδης και Ακιντζί ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος εγκαινίασε χθες τις επαφές του στη Λευκωσία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα και σήμερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιδιώκει όπως η προσπάθεια επικεντρωθεί στην ουσία, χωρίς να αναλώνεται αρκετή ενέργεια σε ΜΟΕ. Χωρίς να είναι αρνητικός στο θέμα αυτό, είπε χθες όταν ρωτήθηκε πως «υπάρχει σήμερα μια δυναμική» και επανέλαβε ότι το θέμα αφορά τις δύο πλευρές και όχι τα ΗΕ. «Εγώ», είπε, «επικεντρώνομαι στην τελική διευθέτηση, προσθέτοντας πως  «οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενο».

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θέλησε να παρουσιάσει ένα θετικό κλίμα, μετά από την πολύμηνη διακοπή της διαδικασίας, λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία για το Κυπριακό, την οποία χαρακτήρισε ως «την καλύτερη εντός μιας δεκαετίας». Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Τουρκίας και κατά πόσο θεωρεί η Άγκυρα ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και ότι θα μπορέσει και η ίδια να επωφεληθεί από μια ομοσπονδιακή λύση, απάντησε λέγοντας «οπωσδήποτε». Πρόσθεσε ότι έχει συχνές επαφές με Τούρκους αξιωματούχους που επίσης θεωρούν ότι υπάρχει μια ευκαιρία που πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης. Είπε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που έχει επαφές μαζί του υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να επιλυθεί το πρόβλημα.

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση του κ. Άιντα στην ερώτηση εάν τα Ην. Έθνη επεξεργάζονται μια φόρμουλα για μια προνομιακή σχέση της Τουρκίας με τη μελλοντική ομόσπονδη Κύπρο λόγω του ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ ενώ οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις είναι. Είπε πως ο ΟΗΕ κάνει σκέψεις για όλα τα θέματα, καθώς θέλει να φτάσει στο τέλος, παραπέμποντας στους εμπλεκόμενους. Ο κ. Ακιντζί από την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και δεσμεύτηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε ότι θα επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα για λύση προς όφελος των επόμενων γενεών.

ΚΟΤΖΙΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι το θέμα των εγγυήσεων, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ενημερώνοντας χθες το Εθνικό Συμβούλιο  Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ, που συνήλθε για πρώτη φορά.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης ήταν τα ελλαδοτουρκικά ενώ ο κ. Κοτζιάς είπε πως η Αθήνα θα προωθήσει την απαλλαγή της Κυπριακής Δημοκρατίας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Εμπλοκή όλων των μονίμων μελών Σ.Α. – Τον Πούτιν βλέπει ο Πρόεδρος στη Μόσχα

ΤΗΝ εμπλοκή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επιδιώκει η Λευκωσία και στα πλαίσια αυτά πραγματοποιεί επαφές. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγγειλε επαφές με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. ‘Εμείς επιδιώκουμε εμπλοκή και από τα πέντε Μόνιμα Μέλη, για να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές, μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και με την εμπλοκή της Τουρκίας –κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση-, έτσι ώστε να μπορούμε να ευελπιστούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Σε σχέση με την αμερικανική πλευρά, είπε πως «ενδεχομένως αυτή τη βδομάδα να υπάρξουν και κάποιες πιο συγκεκριμένες εξελίξεις. Από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναμένουμε να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».  Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι για όλες τις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με στόχο την εμπλοκή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.  Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος θα μεταβεί την  Πέμπτη στην Πολωνία και την επομένη ημέρα στη Ρωσία για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Στα πλαίσια αυτά θα έχει σειρά επαφών. Σημειώνεται ότι στη Μόσχα θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Ενόψει των επαφών που άρχισε ο κ. Άιντα στη Λευκωσία( σήμερα θα δει τον Πρόεδρο), ο Εκπρόσωπος ρωτήθηκε κατά πόσο οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 12 Μαΐου. Ο  κ. Χριστοδουλίδης απάντησε  πως θα με. Το αργότερο που αναμένεται να ξεκινήσουν είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Άιντα με τους δύο ηγέτες».

Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: