Πολύωρες συζητήσεις των διαπραγματευτών για τις εξαγγελίες Αναστασιάδη και Ακιντζί – Κετάγραψαν τα πρώτα (ανύπαρκτα) αποτελέσματα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μαραθώνιες ήταν οι συζητήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων χθες, που διεξήχθηκαν στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα με στόχο να ετοιμάσουν εξαγγελίες για τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα. Οι χθεσινές πολύωρες συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε δυο άξονες, στο ξεκαθάρισμα του διαπραγματευτικού τοπίου και στην κατάρτιση καταλόγου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, χαμηλής πολιτικής. Προηγήθηκαν συσκέψεις και σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών.

Είναι σαφές πως οι συζητήσεις, που κράτησαν πέραν των επτά ωρών, έχουν προχωρήσει και καταγράψει πρόοδο, η οποία ωστόσο, θα αξιολογηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι και θα αναλάβουν να προβούν σε ανακοινώσεις. Ως προς το ξεκαθάρισμα θέσεων, είναι σαφές πως αυτό θα συμβάλει στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων επί των διαφόρων πτυχών. Ως προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αυτά έχουν ως στόχο τη δημιουργία κλίματος και διευκόλυνσης της καθημερινότητας, όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί διεξήλθαν όλα τα ζητήματα και επιδίωξαν να καταγράψουν, έστω και επί της αρχής μιας σειρά από θέματα. Είχαν, άλλωστε, αναλάβει να παρουσιάσουν στη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορούμαστε σε εισηγήσεις ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, σήμερα, κατέληξε σήμερα η τεχνική επιτροπή για τα οδοφράγματα, που συμμετέχουν εκπρόσωποι των δυο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η  πρόταση που θα παρουσιαστεί ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί κατά τη σημερινή τους συνάντηση αφορά το άνοιγμα οδοφραγμάτων σε μια σειρά από περιοχές, ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που έγιναν. Συγκεκριμένα οι εισηγήσεις για νέα οδοφράγματα αφορούν τα εξής: Λεύκα- Απλίκι, Πυρόι- Αθηαίνου, Δερύνειας, Πύλης Πάφου. Εξετάσθηκε και το ενδεχόμενο ανοίγματος διόδου στην περιοχή Παλλουριώτισσας. Από την ελληνοκυπριακή πλευρά προτάθηκε και άνοιγμα διόδου στην περιοχή Πύργου- Κοκκίνων. Οι προτάσεις δεν σημαίνει πως θα γίνουν και αποδεκτές.

Στην τεχνική επιτροπή για τα οδοφράγματα από ε/κ πλευράς συμμετέχουν ο Σώτος Ζακχαίος (επικεφαλής), Μαρία Σαββίδου (υπουργείο Εξωτερικών) και Χρυστάλλα Μαλούππα (υπουργείο Συγκοινωνιών).

ΠΡΟΟΔΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο ΑΙΝΤΑ

ΣΕ ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και αναφερόμενος στην 5η συνάντηση των δυο διαπραγματευτών από τις 15 Μαΐου( που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη),  ο κ.  Άιντα έκανε λόγο για “καλή πρόοδο” και αναφέρθηκε στη σημερινή νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Η συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί έχει οριστεί για να αρχίσει τις 9.30 το πρωί στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή, παρά το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Τα ΜΟΕ θα είναι εξελικτική προσπάθεια – Στην ατζέντα και το θέμα των αγνοουμένων

ΚΑΜΙΑ δυστοκία δεν υπάρχει στην ετοιμασία καταλόγου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι «υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με ΜΟΕ είναι αποκλειστικά οι δύο ηγέτες». Ανέφερε πως  «η συζήτηση που αφορά τα ΜΟΕ θα είναι μια εξελικτική προσπάθεια. Στόχος είναι να γίνονται ανακοινώσεις, αν αυτό είναι εφικτό, ανά τακτά διαστήματα».
Ερωτηθείς αν στα ΜΟΕ θα περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε κατά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό ότι υπάρχει κοινή πεποίθηση για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. «Προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα απέκλεια να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία από πλευράς των δύο ηγετών», επεσήμανε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των εγγυήσεων βρίσκονται σε αντίθεση και ότι φαίνεται πως το θέμα αποτελεί διελκυστίνδα εντός της τουρκικής Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει τα εσωτερικά της Τουρκίας.
Καταγράφουμε, πρόσθεσε, και τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου και τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, δηλώσεις με τις οποίες διαφωνούμε. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές για το θέμα των εγγυήσεων και όταν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα θα εκφράσουμε τις απόψεις μας. Μέχρι να φτάσουμε στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε χθες αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να διοριστεί απεσταλμένος από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις συνομιλίες. Ο  κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «είναι σημαντικό ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης και της ΕΕ, βλέπουν την προστιθέμενη αξία από μια ενεργότερη εμπλοκή από πλευράς Βρυξελλών».
Πρόσθεσε πως «θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση» και επεσήμανε πως όπως είναι ήδη γνωστό, το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα βρίσκεται στην Κύπρο. «Και σίγουρα το συγκεκριμένο θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων», επεσήμανε.

ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΤΗΝ πεποίθηση ότι ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα είναι επικερδής όχι μόνο για τις δύο κοινότητες στο νησί αλλά για ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη, εξέφρασε ο Ιταλός Πρέσβης Γκίντο Τσερμπόνι. Ο Ιταλός Πρέσβης συναντήθηκε χθες με τον  Μουσταφά Ακιντζί.
Σε δηλώσεις του είπε ότι συνεχάρη τον κ. Ακιντζί για την εκλογή του αλλά και πως η διαδικασία αξιολογείται ως θετική.
Δήλωσε ότι υπάρχει ελπίδα και πως μια λύση θα είναι επικερδής  όχι μόνο για τις δύο κοινότητες στο νησί αλλά για ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη. Ο κ. Ακιντζί είχε

συνάντηση με τον πρέσβη της Αυστραλίας στην Κύπρο, Τρέβορ Πίκοκ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: