Πέτυχε η αμερικανική μεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και δανειστών;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η αμερικανική κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει το ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της στο Ελληνικό Πρόγραμμα, αλλά φαίνεται ότι δεν είχε την επιτυχία που ανέμενε, αφού τόσο η Γερμανία, όσο και η κ. Κριστίν Λαγκάρντ επέμεναν στην ανάγκη τήρησης των υποσχέσεων που έδωσε η Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι γράφεται η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού είχε χθες το πρωί την τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό σε διάστημα δέκα ημερών και στη διάρκειά της έκανε έκκληση στον κ. Αλέξη Τσίπρα για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί την 5η Ιουνίου ημέρα «σταθμό», καθώς πιστεύει ότι τυχόν αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ θα δημιουργήσει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την απαισιόδοξη αυτή εικόνα δεν μοιράζεται το Διεθνές Δημοκρατικό Ταμείο, το οποίο δια του επικεφαλής των οικονομολόγων του Ολιβιέ Μπλανσάρ υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας.

“Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Εάν όμως συνέβαινε, είμαι πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβίωνε”, είπε ο Μπλανσάρ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, και πρόσθεσε: “Μελετήσαμε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η κρίση επεκτεινόταν σε άλλες χώρες. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τα μέσα να την σταματήσει”.

Πριν από τη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα, ο Αμερικανός υπουργός είχε κάνει τον πρώτο κύκλων επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και φέρεται να περιέγραψε την κατάσταση στον Ελληνα πρωθυπουργό ως δύσκολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός συνάντησε δυσκολίες για το θέμα της Ελλάδας, καθώς οι συνομιλητές του δεν ήταν θετικοί στις θέσεις που εξέφρασε, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη λιτότητα και την ανάπτυξη. Οι εταίροι της Ελλάδας επιμένουν ότι η χώρα μας δεν δείχνει την απαιτούμενη αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Λιού σημείωσε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξακολουθεί να στηρίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (την Ελλάδα, τους Ευρωπαίους εταίρους της, και το ΔΝΤ), και συνεχίζει να προτρέπει όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.

Ο κ. Λιού επανέλαβε ότι η αποτυχία να συμφωνήσουν σε μια πορεία προς τα εμπρός θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προσφέρθηκε να παραμείνει σε επαφή με τον Πρωθυπουργό και άλλα μέρη της Ευρώπης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το «Εθνος» επικοινώνησε με την εκπρόσωπο του Ταμείου για την ανακοίνωση περί συγγραφής της συμφωνίας, και μας απάντησε ότι δεν έχει να κάνει σχόλιο. «Δεν έχω τίποτα να προσφέρω. Να απευθυνθείτε στην ελληνική κυβέρνηση», είπε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις οι διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αλλά και των ίδιων των δανειστών μεταξύ τους, είναι αρκετές και σε μερικές περιπτώσεις, όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, είναι αξεπέραστες.

Το ΔΝΤ δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει τη σκληρή στάση του, αν και ο κ. Μπλανσάρ δήλωσε ότι η στάση του Ταμείου είναι αρκετά ευέλικτη. Ο ίδιος πιστεύει ότι για να εξέλθει η Ελλάδα της κρίσης οι δανειστές πρέπει να της χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια, κάτι όμως που το ΔΝΤ δεν προτίθεται να πράξει. Όπως είπε ο κ. Πολ Τόμσεν στο Δ.Σ., το Ταμείο δεν θα εκταμιεύσει άλλα χρήματα πέραν όσων έχουν απομείνει από το παρόν πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή απαιτεί αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και πρόσβαση στους υπουργούς, όπως και συμφωνία στο πρωτογενές πλεόνασμα, ένα θέμα που έθεσε και ο κ. Μπλανσάρ. Ο επικεφαλής των οικονομολόγων τόνισε ότι ΔΝΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει παρά μόνο σε ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα θεωρεί “κατάλληλο”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: