Πανικός στο Λευκό Οίκο για τη νίκη των τζιχαντιστών στη Ραμάντι, άλλα άφησαν μόνους τους Ιρακινούς




Η απώλεια της ιρακινής πόλης Ραμάντι που κατέλαβαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια «οπισθοδρόμηση», αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία τους θα βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να επανακατακτήσουν την πόλη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ‘οπισθοδρόμηση’, αλλά δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι θα βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να επανακακτήσουν το Ραμάντι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς στους δημοσιογράφους, ταξιδεύοντας μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Πιστεύουμε ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν την ικανότητα να καταλάβουν τελικά το Ραμάντι με την βοήθεια της συμμαχίας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ ανέφερε σε δήλωση του πως «θα χρειαστεί πλέον αρκετή προσπάθεια για την επανάκτηση της πόλης».

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας με αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις, εκπαίδευση και εξοπλισμό. Η μείωση των σεχταριστικών εντάσεων και η προετοιμασία για ανοικοδόμηση θα συνεχίσουν να αποτελούν προκλήσεις για την κυβέρνηση του Ιράκ», δήλωσε ο Ντέμπσεϊ, προσθέτοντας πως τέτοιες οπισθοδρομήσεις είναι «λυπηρές, αλλά όχι ασυνήθιστες σε έναν πόλεμο»

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κοντά στους 25χιλ. ανθρώπους διέφυγαν από την ιρακινή πόλη Ραμάντι, μετά την επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τους περισσότερους να κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη. Τα χρήματα για επιχειρήσεις βοήθειας λιγοστεύουν και τα αποθέματα βοήθειας έχουν σχεδόν τελειώσει, αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Ιράκ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα υποστηρίξι τον δύσκολο αγώνα του Ιράκ για να επανακτήσει εδάφη που έχει απολέσει στην πόλη Ραμάντι και αλλού, αλλά η οπισθοχώρηση στο πεδίο μάχης δεν έχει προκαλέσει την σκέψη για αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι στο Ρόιτερς.

«Η ανάμιξη αμερικανικών στρατευμάτων σε αυτή την μάχη θα επιφέρει πληθώρα προβλημάτων», δήλωσε αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος. Ένας άλλος αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για αυτή την επιλογή.

Παράλληλα, ένας αμερικανός πολιτικός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι όσοι βρίσκονται μέσα στο Ιράκ να υπερασπιστούν το ίδιο το Ιράκ και θα πρέπει να είναι Ιρακινοί», ενώ πρόσθεσε: «Θυμηθείτε σε ποιον ανήκει η χώρα και ποιος χρειάζεται να πάρει την ευθύνη για αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι οι Ιρακινοί».

Αυτόπτες μάρτυρες και ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα σήμερα πως άνδρες του Ισλαμικού Κράτους προωθήθηκαν στα ανατολικά της πόλης Ραμάντι, της πρωτεύουσας της ιρακινής επαρχίας Άνμπαρ, προς μια στρατιωτική βάση όπου συγκεντρώνονται σιιτικές πολιτοφυλακές με στόχο να αντεπιτεθούν στους τζιχαντιστές. Η βάση Χαμπανίγια απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Ραμάντι και βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στη Βαγδάτη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: