“Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”, είπε ο Βούτσης στο MEGA για τη δόση του ΔΝΤ




«Δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ, αρχής γενομένης από τις 5 μέχρι τις 19 Ιουνίου, είναι 1,6 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στη στρατηγική της ασφυξίας που έχουν οι δανειστές, αλλά τόνισε και πως δεν είναι στα σχέδιά της ένα πιστωτικό γεγονός, εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι τα πράγματα είναι ώριμα για μια συμφωνία λογικής.

Τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις στη διαπραγμάτευση σε αρκετά ζητήματα και πρόσθεσε: «Πρέπει να λυθούν αυτά τα θέματα, να κυριαρχήσει η λογική και να μπορέσουμε να πάμε σε ένα πρόγραμμα για τη χώρα. Δηλαδή να υπάρχει μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στη χώρα, θα είναι οικονομικά βιώσιμη, πολιτικά θα εμπνέει και θα ανοίγει μια προοπτική».

Τόνισε πως η συμφωνία δεν θα πρέπει να έχει δεύτερα προαπαιτούμενα αλλά να περιλαμβάνει μικρά πλεονάσματα και αναπτυξιακό πακέτο. Δεν απέκλεισε παράταση των συνομιλίων μέχρι το τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα πάει προς έγκριση στη Βουλή, ενώ δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα λέγοντας πως ο λαός θα πρέπει να αποφασίζει έμμεσα ή άμεσα.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, όπως υπήρχε πάντοτε, μια πολύ γόνιμη συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων. Είναι σαφές ότι ο καθένας σε ιστορικές στιγμές φέρνει τις σκέψεις του, τις αποφάσεις του και το κόμμα συνθέτει. Αν δεν το καταφέρει, πιθανότητα που δεν της δίνω ούτε 5%, καθένας προφανώς θα έχει τις ευθύνες του. Αυτό μπορεί να αφορά εμένα, μπορεί να αφορά οποιονδήποτε. Νομίζω ότι θα πάμε καλά».

Ερωτηθείς για διαφωνίες αναφορικά με την ΕΡΤ είπε:

«Οτιδήποτε δεν δείχνει μια πραγματική σύμπνοια στο κυβερνητικό έργο σε όλες του τις εκφάνσεις δεν είναι καλό πράγμα και άρα χρειάζεται να συζητιούνται όλα έγκαιρα και ο καθένας να βλέπει πως θα βοηθήσει στο κυβερνητικό έργο. Είτε με την παρουσία του, είτε με τη σιωπή και την απουσία του. Εγώ έχω σιωπήσει και έχω απουσιάσει από μέτωπα που έχουν ανοίξει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: