Οι δανειστές οδηγούν τη χώρα ολοταχώς σε νέο Πρόγραμμα με νέα μέτρα




Σε νέο Πρόγραμμα, στη βάση του Μνημονίου και των λοιπών δεσμεύσεων του 2012, προσανατολίζεται όλο και περισσότερο το ΔΝΤ, μετά τη διαπίστωση ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας (www.mignatiou.com), η ουσία της τοποθέτησης του Πολ Τόμσεν στο Eurogroup της Λετονίας αφορούσε δύο σημαντικά πράγματα:

Πρώτον: Θα απαιτηθεί νέο Πρόγραμμα και νέα σκληρότερα μέτρα μέχρι το καλοκαίρι, και

Δεύτερον: Οι Ευρωπαίοι, με βάση τη δήλωση της 27ης Νοεμβρίου 2012, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδεχθούν ότι είναι δική τους υποχρέωση η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, που αντέδρασε στο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης ζήτησε στη Ρίγα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κούρεμα του ελληνικού χρέους και σκληρά μέτρα λιτότητας, παρέπεμψε στο Μνημόνιο του 2012 και στη δήλωση του Eurogroup του ίδιου έτους.

Μετά από δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε τα εξής:               

«Κατά την διάρκεια του Eurogroup στη Ρίγα, το ΔΝΤ δεν πίεσε για μεγάλη κλίμακας ελάφρυνση του χρέους όπως μετέδωσαν μερικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πολ Τόμσεν, και σε σχέση με το συμβιβασμό που πρέπει να υπάρξει προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν και οι στόχοι δεν πρέπει να απέχουν από τις αρχικές δεσμεύσεις του 2012, διότι τότε θα αυξηθεί η ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί αυτό βιώσιμο».

Αξιωματούχος που παραβρέθηκε στο επίμαχο Eurogroup περιέγραψε την τοποθέτηση του κ. Τόμσεν:

          «Δεν είπε κάτι τέτοιο (για κούρεμα κ.λπ.), αλλά ήταν πιο αυστηρός παρά ποτέ.

Είπε με ακρίβεια: «Είναι τέτοια η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που από τη μία η ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους και από την άλλη η απώλεια πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις κάποια στιγμή το καλοκαίρι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο για τρίτο Πρόγραμμα, για νέο Μνημόνιο». Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Eurogroup η λέξη κούρεμα είναι απαγορευμένη.

          Οι υπουργοί είπαν ότι θα μπορούσε (υπό όρους) να γίνει εκταμίευση κάποιου ποσού από Ευρώπη για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες αλλά κάποια στιγμή το καλοκαίρι θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο απαιτεί να εφαρμοστούν οι πρόνοιες των συμφωνηθέντων στη βάση του Μνημονίου του 2012 και των υπολοίπων δεσμεύσεων της ίδιας χρονιάς, που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση κάλυψης χρηματοδοτικού κενού από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Οι δανειστές έχουν εμπλακεί σε ένα καυγά για ένα θέμα ταμπού, που είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, και το οποίο για το ΔΝΤ αποτελεί άμεση ανάγκη, με δεδομένη τη θέση των αξιωματούχων του, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι προχθές, η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ακριβώς το ίδιο πράγμα και μάλιστα πρόσθεσε ότι στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα απαιτείται δραστική λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατέστη με σαφήνεια γνωστό ότι «με βάση τη θέση αυτή, το Ταμείο λόγω Καταστατικού δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα. Αρα, είτε απαιτείται κούρεμα, είτε νέα μέτρα, που σημαίνει νέο Μνημόνιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ταμείο πιστεύουν τα εξής:

Πρώτον, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την απόφαση για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα μέχρι τον Ιούνιο. Αρα να δώσουν αυτοί τα χρήματα. Στην περίπτωση αυτή το Ταμείο θα συμφωνήσει. Δεν θα σταθεί εμπόδιο.

Δεύτερον, ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί μέτρα διότι αυτή τη στιγμή η νέα «διάγνωση» αναφέρει ότι αντί πλεονάσματος οι αριθμοί δείχνουν έλλειμμα. Ετσι στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα ή να γίνει κούρεμα ή και τα δύο ταυτόχρονα.

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2015/05/ti-zita-to-dnt-efarmogi-ton-desmefseon-tou-2012-kourema-ke-isos-neo-mnimonio/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: