Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε σε σύσκεψη ηγετών του Κόλπου ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά σε περίπτωση εξωτερικής απειλής




Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε την Πέμπτη ότι σε περίπτωση απειλής ενάντια σε χώρα του Κόλπου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξετάσουν την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης για να την προστατέψουν.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη σύσκεψη με αρχηγούς κρατών του Κόλπου στην εξοχική κατοικία προέδρων στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Ομπάμα είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τις χώρες του Κόλπου για να αποτρέψουν βίαιους εξτρεμιστές που δρουν διαδίκτυακά.

Μεταξύ άλλών, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησε ανοιχτά με τους ηγέτες για το Ιράν, τους τζιχαντιστές και άλλα θέματα.

“Ήμουν σαφέστατος ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των εταίρων μας (στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου) ενάντια σε εξωτερικές απειλές”, είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι δεσμεύτηκε να οργανώσει μια παρόμοια σύσκεψη του χρόνου για επακολούθηση.

Η Αμερική διερευνά κατηγορίες για τη χρήση χλωρίνης σε βόμβες στη Συρία, αναφέρει ο πρόεδρος Ομπάμα

Αν οι πληροφορίες για την χρήση χλωρίνης σε μορφή αερίου για επιθέσεις στη Συρία επιβεβαιωθούν, οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα να τις σταματήσουν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου.

Ο Ομπάμα είπε ότι έχει δει εκθέσεις για τη χρήση χλωρίνης σε βόμβες η οποία επιφέρει τις ίδιες επιπτώσεις με αυτές των χημικών όπλων. Ενώ η χλωρίνη δεν συμπεριλαμβάνεται στα χημικά όπλα, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η χρήση της σε τέτοιες επιθέσεις μπορεί να απαγορευτεί.

Η Οργάνωση για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων διερευνά κατηγορίες ότι έχουν γίνει δεκάδες επιθέσεις με χρήση χλωρίνης σε μορφή αερίου σε Συριακά χωριά πρόσφατα, αλλά η κυβέρνηση του Άσσαντ έχει απαγορεύσει στην οργάνωση την πρόσβαση στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

“Αν αποκτήσουμε το είδος των επιβεβαιώσεων που χρειαζόμαστε, θα συνεργαστούμε ξανά με τη διεθνή κοινότητα και την οργάνωση που επιβλέπει τη συμμόρφωση της Συριακής κυβέρνησης, και θα έρθουμε σε επαφή με τους υποστηρικτές του Άσσαντ όπως η Ρωσία για να τερματίσουμε (τη χρήση αυτή)”, πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Καμπ Ντέιβιντ, ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρόιτερς

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: